h i r d e t é s

Tudományos elismeréssel díjazták Karikó Katalin és társai munkáját

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Tudományos elismeréssel díjazták Karikó Katalin és társai munkáját

2022. február 21. - 13:00

A portugál BIAL Alapítvány az orvosbiológia területén az elmúlt tíz évben közölt kiemelkedő színvonalú és tudományos jelentőségű publikációk elismerésére létrehozott díját kapta meg Karikó Katalin szerzőtársaival egy 2017-ben, a Nature folyóiratban megjelent cikkéért.

Forrás: Ma7

A Szegedi Tudományegyetem a díjról beszámoló hétfői közleménye szerint a ma már a Pfizer-BioNTech és a Moderna Covid-19 elleni védőoltásában is alkalmazott mRNS-technológiát bemutató cikk első szerzője Pardi Norbert volt, aki Karikó Katalinhoz hasonlóan Szegeden végezte egyetemi tanulmányait. A 37 kutató közös munkájaként még a világjárvány előtt megszületett cikk áttörést jelentett a vakcinatechnológiában. A kutatási jelentés leírta a betegségek kezelésére szolgáló mRNS-vakcina kifejlesztésének összetett munkáját, és bemutatta annak hatékonyságát egerekben és majmokban.

A 300 ezer euróval járó elismerést pénteken Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora és egyik fiatal munkatársa, Michael J. Hogan vette át a Lisszabonban rendezett ünnepségen, amelyen jelen volt Marcelo de Sousa portugál köztársasági elnök is. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s