h i r d e t é s

Tudta? Nem a dermesztő hideg lesz a legrosszabb

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tudta? Nem a dermesztő hideg lesz a legrosszabb

2017. január 07. - 10:56
0 komment

 

Hétvégén sem kell frontokkal számolni, de a kellemetlenül hideg és szeles idő egyre többeknél válthat ki panaszokat. 

Forrás: AFP / index.hu

Egyeseknél tartóssá válhat a fejfájás, a szélre érzékenyeknél állandósulhat az éjszakai alvászavar.

Péntektől folytatódik a frontmentes, de szokatlanul hideg és szeles idő. A kopásos ízületi bántalmakban szenvedők reggel végtagfájdalommal ébredhetnek, tüneteik pedig a következő napokban sem, vagy csak alig mérséklődnek. Ajánlott napközben folyamatosan melegen tartani a karokat és a lábakat, valamint kámforos balzsammal napjában akár többször is bedörzsölni a sajgó testrészeket.

Szeles, hideg idő várható a hétvégén: néhol akár mínusz 24 Celsius-fokig is hűlhet a levegő, s több helyen a maximumok is csak mínusz 10 fok körül alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Többeknél továbbra is jelentkezhet görcsös fejfájás, hasi illetve izomgörcsök, de a panaszok az esti óráktól várhatóan mérséklődnek. Az érintettek számára ajánlott folytatni a megkezdett magnéziumban gazdagabb étrend alkalmazását, de a kamilla virágzatából főzött tea is segíthet a görcsök oldásában.

A szeles, kellemetlenül hideg idő nemcsak a keringési rendszert, hanem az immunrendszert is jelentősen igénybe veszi, csökkenhet szervezetünk ellenálló képessége. Ezáltal sokkal fogékonyabbá válik a kórokozókkal szemben, könnyebben megfázhatunk. A vastag kabát alá öltözzünk rétegesen, nyakunkat vastag, meleg sállal, fejünket sapkával védjük. Napközben fogyasszunk meleg teát, ízesítésre pedig cukor helyett használjunk inkább mézet. Az immunrendszer folyamatos erősítése mellett ilyenkor még fontosabbá válik az alapos és rendszeres kézmosás, amellyel számos fertőzéses betegség megelőzhető.

Az erős, többfelé viharos szél következtében többeknél állandósulhat az éjszakai alvászavar, emiatt másnap elgyötörtnek, kialvatlannak érezhetik magukat, ami a napközbeni teljesítőképességet is csökkentheti. A szeles időjárásnak azonban pozitív hatásai is vannak: továbbra is tiszta marad a levegő.

Sokfelé jegesek, a lefagyott hótól síkosak és csúszósak lehetnek az utak, mind a gyalogosan, mind az autóval közlekedők esetében fokozott balesetveszéllyel kell tehát számolni! Lehetőség szerint halasszuk el az utazással járó teendőinket, vagy legalább számoljunk hosszabb menetidővel. Az utakon és járdákon is lassan, fokozott körültekintéssel ajánlott közlekedni! - hívja fel a figyelmet a Meteoklinika.

Forrás: Házipatika Meteoklinika


 

h i r d e t é s