h i r d e t é s

Tüneti kezelés helyett érdemi intézkedésekkel kell megelőzni a fagyhalálokat!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tüneti kezelés helyett érdemi intézkedésekkel kell megelőzni a fagyhalálokat!

2018. január 17. - 16:31

 

Nemcsak tűzifára, hanem normatív lakhatási támogatásra és a lakások hőszigetelésére is több állami forrás kell.

Forrás: flickr.com Fotó: Monica Kelly

Spät Judit, az Együtt politikusa szerint a kormány szegényellenes politikájának része, hogy alig tesznek valamit a fagyhalálok megelőzéséért. Már az idei, eddig meglehetősen enyhe télen is több mint 80-an hunytak el kihűlés miatt. Az áldozatok többsége nem hajléktalan, hanem saját otthonában érte a halál. A helyzet tartós javításához jelentős fordulatra van szükség a lakástámogatási rendszerben, hogy végre a lakhatási szegénységben élők is kapjanak érdemi segítséget. 

Az idén is a hideggel együtt érkeznek a fagyhalálokra vonatkozó hírek. Az elmúlt 10 évben minden télen 200-250 honfitársunk fagyott meg, a KSH friss statisztikája szerint az idén már 81-nél tartunk

– hívta fel a figyelmet a Népszava.

Az életüket veszítők nagy része saját lakásában fagy meg. Magyarországon ugyanis a lakhatási szegénység egyik fontos eleme az energiaszegénység: közel minden tizedik embernek nincsen elég pénze arra, hogy rendesen befűtse otthonát. Különösen a kistelepüléseken élnek sokan műszakilag teljesen elavult házakban. Így fajlagosan épp a szegények házainak kifűtése a legdrágább. 

 Az Együtt politikusa szerint a fagyhalálok megelőzéséhez nem elég a tüneti kezelés, rendszerszintű változásokra van szükség a lakhatási támogatási rendszerben. Mindenekelőtt a települési támogatások szétaprózott és méltánytalan rendszere helyett be kell vezetni egy országosan egységes, normatív lakhatási támogatást és adósságkezelési szolgáltatást. Az Orbán-kormány súlyos vétke, hogy még 2015-ben megszüntette a központi lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, és azóta az önkormányzatok jóindulatától és lehetőségeitől függ, hogy ki kap ilyen célra juttatást. 

Emellett a szociális tűzifa programnak nemcsak az éves keretét kell tovább emelni, hanem az elbírálás feltételrendszerét is módosítani indokolt. Jelenleg csak az 5000 lakosnál kisebb települések pályázhatnak és a támogatás csak a közmunkások és a 80 év feletti idősek számától függ. Ehelyett mindenekelőtt a lakosok jövedelmi helyzetét kellene figyelembe venni, illetve azt, hogy milyen arányban használnak fa vagy széntüzelésű berendezéseket, és az 5000 fős korláton is enyhíteni kellene.

– A rászorulók helyzetének tartós javításához bővíteni kell az ingatlanok energetikai korszerűsítésére szánt pénzeket is és rászorultsági alapon kell azokat célba juttatni. 

Az Orbán-kormány ezzel szemben 2016-ban az EU-s támogatásokból lakossági energiahatékonysági beruházásokra szánt 90 milliárd forintátcsoportosítását kezdeményezte a középületek felújítására. Ezek után az "Otthon melege" programban csak aprópénzt oszt szét, ráadásul a pénz nem a valóban rászorulókhoz jut el. 

Spät Judit szerint legalább e három beavatkozási területen kell mielőbbi változás. Emellett az Együtt választási programja további javaslatokat is tartalmaz a lakhatási szegénység csökkentésére.

Spät Judit
az Együtt pártalapítványának elnöke 

os.mti.hu

 

 


 

h i r d e t é s