h i r d e t é s

Tüntetők szándékos lejáratása miatt fizethet kártérítést az Origo

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tüntetők szándékos lejáratása miatt fizethet kártérítést az Origo

2019. július 11. - 12:54

 

A TASZ képviselte a demonstrálókat, akiknek úgy használta képét a kormánypárti oldal, mintha leköpködtek volna papokat egy rendezvényen. Az ítélet jogerős. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: 24.hu

"A bíróság kimondta, amelyre a propaganda gépezet működése kapcsán mi is többször felhívtuk a figyelmet: a kormányt kritizáló civil szervezetek, aktivisták, a tüntetésen résztvevők önkényes és szándékosan lejáratása nem része a sajtószabadságnak" - írja keddi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). 

A jogvédők két tüntetőt képviseltek, akik képét egy papok leköpködéséről szóló cikk illusztrálására használt az Origo, mintha csak ők erőszakoskodtak volna az egyházi vezetőkkel. Ügyfeleik a tüntetésen részt vettek, az egyházi vezetőkkel szembeni erőszakos cselekményekről azonban csak a róluk szóló tudósításokból szereztek tudomást. 

Jóhírnév sérelem miatt indult eljárás a kormánypárti portál ellen.

Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék elutasította keresetet, elsősorban arra hivatkozva, hogy bár a képen az ügyfeleink felismerhetőek, a kép alatti aláírás és a cikk nem nevezte meg őket személyesen az atrocitások elkövetőiként.

Azzal is érveltek, hogy az őket is ábrázoló képet tömegfelvételként kell értékelni, ezért hozzájárulásuk sem a kép elkészítéséhez, sem felhasználásához nem szükséges. Az ítélet ellen fellebbezett a TASZ: ügyfeleik ugyanis nem a hozzájárulásuk hiányában készült kép közzétételét sérelmezték, hanem azt, hogy 

a tüntetésen készült képüket szándékos lejáratás céljából egy olyan, egyértelműen elítélendő esemény illusztrálásához használták fel, amelyen nem vettek részt.

A másodfokon eljáró Ítélőtábla jogerős ítéletében nekik adott igazat. Az Origót fejenként 300 ezer forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezték, a képet azonban nem kell eltávolítaniuk - ebben a vonatkozásban felülvizsgálat kérelmét fontolgatja a TASZ, a jogsértés valódi megszüntetését ugyanis ez jelentené.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s