h i r d e t é s

Úgy, ahogy volt, padlót fogott Szlovákia egyik iparága

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Úgy, ahogy volt, padlót fogott Szlovákia egyik iparága

2020. szeptember 19. - 08:42

 

Tüntetésre készülnek a főváros központjában az idegenforgalom leállása miatt nincstelenné váló vállalkozók.

Pozsony- A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Társulása nagygyűlést szervez Pozsony központjában az idegenforgalom támogatására. A koronavírus miatt eddig több mint 20 ezren veszítették el állásukat az ágazatban. Szeretnék elkerülni a tömeges elbocsájtásokat, ezért több megoldást javasolnak.

Pozsonyban és Kassán a legkritikusabb a helyzet. Rastislav Amrich, a Kassai Szállodák Társulásának elnöke elmondta, ami a szeptemberi hónapot illeti, 20 százalék körül van a foglalások száma, októberre viszont nagyon kevés, 2 és 5 százalék között várható a szállodák telítettsége. Amrich hozzátette, a nyári szünidő elején némileg javult a helyzet, de a vakáció után ismét hatalmas visszaesés tapasztalható. Elmaradnak az üzleti találkozók, a konferenciák, a kongresszusok.

A szlovákiai szállodák üzemeltetői ezért közvetlen segítséget kérnek a kormánytól. Így nagyjából nyolcezer alkalmazott munkahelyét lehetne megtartani.

"Nagyon intenzíven dolgozunk olyan javaslatok kidolgozásán, melyek javítanának a jelenlegi helyzeten. Nagyon reméljük, hogy a kormány minden javaslatot támogatni fog" – reagált Ivan Rudolf, az illetékes közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

A szállodatulajdonosok több gazdasági rendelkezést javasolnak. Például állami hozzájárulást az állandó költségekhez abban az esetben, ha több mint 40 százalékos a bevételkiesés. Szeretnék elérni továbbá a szociális járulékok elengedését vagy a csökkentett munkaidő bevezetését. Egyúttal azt is szeretnék, ha a járvány alatt állami támogatásként nyújtott hozzájárulások és támogatások nem lennének adókötelesek. A javaslatok között szerepel továbbá az adócsökkentés a szállodai és étkeztetési szolgáltatások területén, valamint az úgynevezett gazdasági elsősegély meghosszabbítása legalább az év végéig.

A kormány eddigi intézkedései nem győzték meg az ágazat dolgozóit, ezért döntöttek úgy, hogy tüntetéssel hívják fel a figyelmet nehéz helyzetükre. A szervezők betartják a koronavírus terjedésének lassítása érdekében hozott összes óvintézkedést. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s