h i r d e t é s

Új koronavírus-szupermutáns jelent meg, aggódnak a kutatók is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Új koronavírus-szupermutáns jelent meg, aggódnak a kutatók is

2021. november 25. - 16:49

Botswanában fedezték fel a B.1.1.529 variánst, melyet már hat dél-afrikai esetnél is kimutattak.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Fusion Medical Animation

A kutatók által extrémen magas számúnak minősített variációk újabb hullámok hajtóerejévé válhatnak, mivel akár az immunrendszer védekező mechanizmusát is képesek lehetnek kikerülni. Eddig csak tíz esetben tudták kimutatni a variánst szekvenált mintákból, de a kutatók aggodalma ettől független.

A tüskefehérjén nem kevesebb, mint 32 mutációt tartalmaz ez a variáns a The Guardian cikke szerint, ami azért adhat okot aggodalomra, mert a legtöbb oltás éppen a tüskefehérjét veszi célba a védelem kialakításának érdekében. A vírus ezen területén bekövetkező mutációk nemcsak annak változásával járhatnak, hogyan terjed és fertőzi a sejteket a SARS-CoV-2, de megnehezíthetik azt is, hogy az immunrendszer megtámadja a patogént.

Figyelni kell a variánst

Az eddig felfedezett esetek eloszlása a következő:

  • hat dél-afrikai,
  • három botswanai,
  • és egy, a Dél-afrikai Köztársaságból hazatérő hongkongi.

A legelső esetet november 11-én rögzítették.

Tom Peacock, az Imperial College London virológusa az új variánssal kapcsolatos részleteket egy genommegosztó weboldalon tette közzé, megjegyezve, hogy a hihetetlenül nagy számú mutáció a tüskefehérjén arra utal, hogy a variáns aggodalomra adhat okot. Peacock egy sor tweetben fejtette ki, hogy nagyon is figyelemmel kell kísérni a variánst a szörnyűséges tüskefehérje miatt, de hozzátette, hogy egy furcsa, de nem olyan fertőző törzs is elképzelhető.

Folyamatos a variánsok felügyelete

Meera Chand, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének koronavírusért felelős igazgatója elmondta, hogy a világszerte működő tudományos testületekkel együttműködve az ügynökség folyamatosan figyelemmel kíséri a SARS-CoV-2 variánsok helyzetét, ahogy azok világszerte megjelennek és fejlődnek.

"Mivel a vírusok természetükből adódóan gyakran és véletlenszerűen mutálódnak, nem szokatlan, hogy kis számú, új mutációkészleteket felvonultató esetek fordulnak elő. Minden olyan változatot, amely a terjedés jeleit mutatja, gyorsan értékelnek" – mondta.

A tudósok figyelik tehát az új változatot, hátha bármilyen jelét látják annak, hogy az egyre nagyobb lendületet vesz és egyre szélesebb körben terjed. Néhány dél-afrikai virológus máris aggódik, különösen a közelmúltban megnövekedett esetek száma.

Egyszerre halmozott fel a vírus sok mutációt

Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológia professzora elmondta, hogy laborelemzései kiderítették: a B.1.1.529-es mutációk közül kettő növelheti a fertőzőképességet és csökkentheti a megszerzett immunitás hatását a vírusra.

"A jelenlévő mutációk alapján mindenképpen jelentős aggodalomra ad okot, de a vírus egyik kulcsfontosságú tulajdonsága, amelyet nem ismerünk, a fertőzőképesség. Úgy tűnik, elsősorban ez okozta a delta dominanciáját is" – mondta.

Francois Balloux, a UCL Genetikai Intézet igazgatója elmondta, hogy a variánsban lévő nagyszámú mutáció nyilvánvalóan egyetlen folyamat eredményeképp halmozódott fel, ami arra utal, hogy

a variáns krónikus fertőzés során alakulhatott ki egy legyengült immunrendszerű személynél, esetleg egy kezeletlen HIV/AIDS-betegnél.

"Arra számítok, hogy a semlegesítő antitestek nehezebben ismerik fel ezt a törzset, mint az alfát vagy a deltát. Nehéz megjósolni, hogy mennyire lehet fertőző. Egyelőre szorosan figyelemmel kell kísérni és elemezni kell, de nincs okunk túlzott aggodalomra, hacsak nem kezd gyakoribbá válni a közeljövőben" – vélekedett. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s