h i r d e t é s

Újabb elképesztő dolog történt a magyar kórházakban az orvosokkal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb elképesztő dolog történt a magyar kórházakban az orvosokkal

2019. augusztus 17. - 16:46

 

A munkát választották az időskori ellátás helyett, de két hónapja nem kapnak nyugdíjpótlást a kormány késlekedése és az új szabályok miatt. - írja a Népszava.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Immár két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ. Így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat, a problémát azóta sem sikerült megoldani.

Hat éve ugyanis a közszférában dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására csak akkor lehetséges, ha a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez. Ha ez sikerült, akkor a nyugdíj helyett az azzal megegyező összegű jövedelemkiegészítést fizet az idősebb közalkalmazottainak.

A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül 5-6 ezren dolgoznak úgy, hogy megkapják a közalkalmazotti bérüket, és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíjpótló jövedelemkiegészítést. Ez utóbbit azonban június óta főként azoknak az orvosnak nem fizették ki, akiknek idén járt le a három évre szóló engedélyük. Ezt ugyan a szükségesnél hetekkel később megkapták, de a munkabér mellé járó nyugdíjpótló ellátást nem.

A Népszavának sem a humán tárcát, sem a Magyar Államkincstárt nem sikerült az ügyben szóra bírni. (napi.hu)


 

h i r d e t é s