h i r d e t é s

Újabb és újabb magyar zászlócskák tűnhetnek fel a boltokban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újabb és újabb magyar zászlócskák tűnhetnek fel a boltokban

2020. július 14. - 11:01

 

A magyar termékek iránt tovább fog nőni a kereslet – mondta az InfoRádiónak a FruitVeb Magyar Zöldség–Gyümölcs Szalmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, miután szerdától már nemcsak a húsokat kell a származási ország zászlajával megjelölni az üzletekben.

A zöldségek származási országát táblán jelölik a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön, ahol a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartottak sajtótájékoztatót 2020. július 13-án. Július 15-től a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot, illetve eredetének helyét is táblán kell jelölni, és egyúttal meg kell jeleníteni a származási ország zászlóját is. A nem előrecsomagolt zöldség és gyümölcs esetében a származási országot jelenleg is fel kell tüntetni szövegesen, de július 15-től az országzászlót is meg kell jeleníteni, amennyiben a származási ország Magyarország. A szabályozás a termelői piacokat nem érinti. - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

"Július 15-től már a zöldség- és gyümölcsfélék esetében sem elégséges kizárólag a származási ország nevét feltüntetni a nyomonkövetési címkén, hanem annak zászlaját is jelezni kell, még inkább felhívva arra a vásárlók figyelmet, hogy honnan való a termék" – fogalmazott az InfoRádiónak Ledó Ferenc, emlékeztetve, hogy a hústermékek esetében ez már régóta így történik.


Nagy István agrárminiszter (b) és Fodor Attila, a CBA magyar üzletlánc kommunikációs igazgatója előrecsomagolt magyar paprikát néz a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartott sajtótótájékoztató után a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön 2020. július 13-án. - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A FruitVeB elnöke bízik abban, hogy az intézkedés nagyban segíti majd a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve magát a vásárlást is, tekintve, hogy lesz egy erőteljesebb figyelemfelhívás, amely révén a fogyasztó könnyebben el tudja majd dönteni, hogy a magyar terméket hol keresse. Vizuálisan vásárol mindenki, jegyezte meg, vagyis ránézésre döntünk a minőséget illetően, miután kóstolásra jellemzően nincs mód, a jelölés révén viszont remélhetően a magyar termékek lesznek előnyben részesítve, amennyiben azokat minőségileg és ár szempontjából is megfelelőnek tartják a vásárlók.

Ahogyan a szervezet bizakodó a tekintetben is, hogy a magyar vásárlók egyre környezettudatosabbak, és emiatt is inkább választják a hazait, hiszen annak kisebb a környezetterhelése, mint az import áruknak.

Ledó Ferenc megjegyezte, a hazai vásárlók döntésükkel nagy segítséget nyújthatnak a magyarországi termelőknek, hogy biztonsággal értékesíthessék a terményeiket, ami egyben órási felelősséget is ró számukra, hiszen, ha egy fogyasztó akár egyszer is rossz minőségű magyar termékkel találkozik, legközelebb jó eséllyel már nem azt fogja választani. Vagyis a fent ismertetett változtatás a minőségre is kihatással lehet az elkövetkező időszakban.

A szakmaközi szervezet elnöke szerint az intézkedés révén az elmúlt években már jelentős mértékben tapasztalt magyar termékek iránti keresletnövekedés tovább fog erősödni. Megismételte: bíznak benne, hogy a jó minőségű magyar terméket fogják választani zöldségből, gyümölcsből is, mint a húsfélékből, ahol már régebb óta kialakult a rendszer. (infostart.hu)


 

h i r d e t é s