fbpx Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2021. március 17. - 08:00

 

Most épp a kannabisz gyógyászati felhasználása miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

2020 decemberében az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára úgy döntött, hogy módosítja a kannabisz besorolását a nemzetközi kábítószer egyezményekben, és elismeri annak gyógyászati potenciálját. Ezen az ülésén Magyarország egyedüli EU tagállamként a WHO ezen javaslatát a drogliberalizáció megnyilvánulásának minősítette, és ellene szavazott. Emiatt Magyarország ellen az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

A drogmegelőzés, kezelés és ártalomcsökkentés területén dolgozó szakmai szervezetek érdekképviseletét ellátó Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) készített egy összefoglalót, ami történelmi, tudományos és nemzetközi jogi kontextusba helyezi a kannabisz gyógyászati szabályozását.

A bizonyítékok és érvek mérlegelésével a KCKT arra a megállapításra jutott, hogy a kannabisz átsorolása nem tekinthető „drogliberalizációnak”, hisz' az továbbra is a nemzetközi egyezmények által szigorúan ellenőrzött kábítószerek között maradt. A nem tudományos és nem gyógyászati célú hatását pedig ezen egyezmények is tiltják. (KCKT) / magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s