h i r d e t é s

Újra megszólalt Karikó Katalin, a vakcinafejlesztés magyar főszereplője

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újra megszólalt Karikó Katalin, a vakcinafejlesztés magyar főszereplője

2021. február 07. - 06:14

 

66 éves vagyok, de még nagyon sok mindent szeretnék csinálni, rákellenes vakcinán dolgozunk, kutatjuk a tolerancia kialakításának lehetőségét messenger RNA-sel, az autoimmun betegségek gyógyítására. 

Karikó Katalin - Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Úgy érzem, még sok olyan feladatom van, amit meg kell oldanom - mondta Karikó Katalin biokémikus a Szeged365.hu-nak adott interjúban.

Kutatásom célja eredetileg az volt, hogy különböző terápiákra gyógyító fehérjéket hozzon létre a messenger RNS, agyvérzésen átesett betegek gyógyulását szerettem volna ezzel segíteni, meggyorsítani. Azonban, amikor Drew Weissman kollégámmal közösen kezdtük a messenger RNS-t vizsgálni, 1997-ben megállapította, hogy az az RNS, amit én csinálok az immunogén, tehát gyulladást okoz, így nem alkalmas a terápiára .

Nagyon sok tesztet elvégeztem, mindenfélét változtattam a messenger RNS szerkezetén. Egyszer amikor az úgynevezett transzfer RNS-t rátettük az immunsejtekre, akkor Weissman mérése azt mutatta, hogy nem érzékeli az immunsejt, hogy RNS van rajta, és ez adta az ötletet, hogy valószínűleg a transzfer RNS-ben lévő nagyszámú módosított nukleozid az, amely az immunsejtek számára " láthatatlanná" tette az RNS-t. Innen jött az ötlet, hogy ilyen módosított nukleozidot kell beleépíteni a messenger RNS-be. Végül, hosszas teszteléseket követően, sikerült létrehoznom olyan RNS-t, amely nem okoz gyulladást - mesélte el Karikó Katalin a portálnak.

A rákos megbetegedések gyógyításának területén a legelőrehaladottabbak a terápiás vizsgálatok, mert itt folynak a legrégebb óta kutatások a módosított messenger RNS-sel.

Így jött össze a a koronavírus elleni vakcina

2018 óta a Pfizerrel közösen módosított messenger RNS-en alapuló influenzavírus elleni vakcinát kezdtünk el kifejleszteni, tehát a jelenlegi oltóanyag kifejlesztésekor eredetileg nem a koronavírusra kerestük a gyógymódot. Amikor kitört a járvány, a cég vezérigazgatója Ugur Sahin gondolt először arra, hogy cselekednünk kell.

A Pfizer vakcinában lévő messenger RNS szerkezeti elemei, illetve az RNS-t beburkoló zsírhólyagocskák már korábbi munkánk eredményeként jött létre, amit folyamatosan tökéletesítettük. A módosított messenger RNS-t már nagyon sokféle vírus elleni vakcinára kifejlesztettük, és az állatkísérletek mind fantasztikus eredményeket mutattak, az állatokat megvédte a vakcina a különböző vírusfertőzésektől, így, amikor elkezdtük a koronavírusra tesztelni, én már biztos voltam benne, hogy hatásos lesz emberekben is, és különösebben nem is aggódtam emiatt - mondta a biolémikus.

A legfontosabb az őszinteség

Arra a kérdésre, hogy sokakban nagy a bizonytalanság a vakcinák hatásosságát érintően, hogyan lehet eloszlatni a kételyeket, Karikó Katalin azt válaszolta: meg kell találnunk a módját, hogy az emberek bízzanak bennünk, kutatókban, az orvosaikban, bízzanak a tudományos eredményekben, bízzanak a véleményünkben.

Ha jól elmagyarázom, hogyan működik a vakcina, akkor az emberek megértik a lényeget, és remélhetőleg sikerül eloszlatnom a kételyeiket. Azt is közölnünk kell, ha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy ha tévedtünk. Az emberek ezt megértik, mert hát mindnyájan halandók vagyunk. A legfontosabb az őszinteség - tette hozzá a kutató. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s