h i r d e t é s

Újraindul Bige egyik gyára

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Újraindul Bige egyik gyára

2019. augusztus 06. - 18:08

 

Bár a fővárosi törvényszék jogerősen lehetővé tette Bige László szolnoki kénsavgyára újraindulását, a bezárást elrendelő katasztrófavédelem ellenáll. A kriolitgyárat felfűthetik.

Fotó: Mészáros János / MTI

A Fővárosi Törvényszék mint másodfok helybenhagyta a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzését, amiben az helyt ad a Bige Holding Kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmének – közölte lapunkkal a törvényszék. Bár ez jogilag lehetővé tenné Bige László szolnoki kénsav- és kriolitgyárának újraindulását, a faramuci jogi helyzet miatt ismereteink szerint egyelőre csak utóbbi egység nyit meg.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság májusban a nagyvállalkozó tulajdonában lévő Bige Holding szolnoki kénsavgyáránál tapasztaltakra hivatkozva - a mellette üzemelő kriolitgyárral együtt - megtiltotta az egység működését. A Bige Holding ennek eleget tett, de perelt. Már az eljárás elején kérték a bíróságtól, hogy köztes végzésként töröljék a határozat azonnali hatályát. Vagyis a per jogerős befejeztéig hadd működhessenek tovább. Bár a debreceni tanács ennek helyt adott, a katasztrófavédelem a végzést megtámadta. Mivel azonban a hatóság fellebbezését csak a rendelkezésére álló nyolc nap legvégén nyújtotta be, a másodfokú döntés az ítélkezési szünetre csúszott. A Bige Holding kérése nyomán így a törvényszék elnökének külön engedélyére volt szükség ahhoz, hogy a mostani végzés megszülethessen.

Az elsőfokú bíróság a jogvédelem biztosításánál értékelte, hogy nem állapították meg személyi sérülés, illetve környezetkárosodás valós esélyét és veszélyes anyag kikerülése sem fenyegetett – közölte a törvényszék. Az azonnali jogvédelem elmaradása ellenben súlyos hátrányt okozna a felperesnek és munkavállalóinak. Egy folyamatos működésre tervezett üzem leállítása esetén a termelés kiesése ugyanis jelentős anyagi hátránnyal jár – teszik hozzá.

A másodfokú eljárás megállapította: magából a támadott határozatból indokolhatóan nem derült ki, hogy veszélyes anyag jutott volna ki, vagy hogy személyeket, illetve a környezetet valami fenyegetné. A katasztrófavédelem fellebbezése ennek kapcsán csak a határozatban nem szereplő körülményekre hivatkozott – indokolja döntését a törvényszék.

Habár a mostani végzés alapján azonnal újraindulhatna a két üzem, értesülésünk szerint első körben csak a kriolitgyárat fűtik fel. Ennek az az oka, hogy zajlik egy másik, a mostani perhez szorosan kapcsolódó eljárás is. A katasztrófavédelem ugyanis egy másik májusi határozatában a kénégető szivárgására hivatkozva a kénsavgyárat fel is függesztette. Ennek kapcsán a debreceni bíróság viszont a katasztrófavédelem pártjára állt, végzésében megtartva az azonnali hatályt. Bár ezt a Bige Holding támadta meg, ha a fővárosi törvényszék szintén helyben hagyja az első fokú döntést, hatályban marad a felfüggesztés, így kérdéses marad a kénsavgyártás újraindíthatósága. Habár értesülésünk szerint a kifogásolt szivárgást már rég orvosolták, annak átvételéhez a katasztrófavédelem is szükséges.

Ezt támasztja alá a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lapunknak küldött válasza is. Eszerint, mivel a kénsavgyár veszélyes tevékenységének felfüggesztése ügyében a másodfokú bíróság még nem döntött, ott jelenleg a termelés nem kezdhető újra. Ezen túlmenően annyit közöltek, hogy a mostani végzésben foglaltak szerint járnak el. Ennek részleteit – számos kérdésünk ellenére – homályban hagyták.

Ez azért nem mellékes, mert a szolnoki Bige Holding – ami a kénsav- és kriolitüzem mellett egy műtrágyagyárnak is helyt ad – egy pénzügyi egység. Ennek folytán, úgy tudjuk, Bige László csak az együttes működésre lát lehetőséget. Olyannyira, hogy a hatósági határozatok kézhezvétele után, júniusban lapunknak már végleges bezárási szándékáról számolt be. Eszerint a társaság most még mindenkit – így a dolgozókat is – ki tudná fizetni. Ám később – különösen a gyár 250 munkavállalójára tekintettel – úgy döntött, megvárja a jogerős végzéseket. Ha tehát a kénsavgyár-felfüggesztés ügyében a fővárosi bíró szintén elfogadja az első foknak a mostani döntéssel ellentétes érveit, az az egész telep bezárását vonhatja maga után. Ismereteink szerint a nagyvállalkozó továbbra is a mielőbbi – jogszerű – újraindulást szorgalmazza, hisz minden elvesztegetett nap tetemes pénzügyi és piaci veszteség.

Bige László korábbi nyilatkozataiban úgy látta, hogy egy oligarchikus kör hatósági segédlettel, ingyen kívánja kisemmizni a vagyonából, de ellenáll. Neveket ugyan nem említett, de sokan a korábbi üzlettársából ellenlábasává avanzsált Csányi Sándorra gyanakodnak. Az OTP-vezér azonban cáfolta, hogy foglalkozna a kérdéssel.

Habár a szolnoki telepen is üzemel műtrágyagyár, a perekben Bige László legnagyobb vagyoneleme, a szintén műtrágyát előállító, pétfürdői Nitrogénművek nem érintett. Írásos megkeresésünk a Bige Holding részéről újfent válasz nélkül maradt.

 

Marnitz István / nepszava.hu


 

h i r d e t é s