h i r d e t é s

Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszt kapott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszt kapott

2022. június 24. - 06:00

"Történelmi pillanat", írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Forrás: Ursula von der Leyen/Twitter

"Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak, hogy megadják Ukrajnának és Moldovának a tagjelölt státuszt" - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében csütörtökön este.

Charles Michel szerint ez egy „történelmi pillanat”, amely „döntő lépést jelent” Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján.

Ukrajna februárban jelentkezett tagjelöltnek az EU-ba, napokkal azután, hogy Oroszország lerohanta az államot. A kérelmet rekordsebességgel fogadták el. A státusz megszerzése az első hivatalos lépés az EU-tagság felé, de a belépést előkészítő folyamat több évet vehet igénybe.

Ukrajna EU-nagykövete, Vszevolod Csencov szerint a tagjelölti státusz nagy lökést jelent pszichológiailag, ugyanakkor a BBC-nek azt is elismerte, hogy a „valódi integráció” csak a háború befejezése után kezdődhet meg.

Egyelőre nem tudni, mikor kezdődhetnek el a csatlakozásról szóló tárgyalások, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint nem lesz kivételezés, az előírásoknak megfelelően, az európai értékek mentén zajlanak majd.

Ukrajna és Moldova mellett Georgia (Grúzia) tagjelölti státuszának kérdése is napirenden volt. Bár von der Leyen azt mondta, hogy Georgia is "része az európai családunknak", Michel szerint pedig a Tanács elismerte az ország "európai perspektíváját", az állam- és kormányfők végül úgy ítélték meg, hogy még nem teljesíti a tagjelöltség feltételeit.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében azt írta: a döntés „mindannyiunkat megerősít”.

„Megerősíti Ukrajnát, Moldovát és Georgiát az orosz imperializmussal szemben. És megerősíti az EU-t. Mert ismét megmutatja a világnak, hogy egységesek és erősek vagyunk a külső fenyegetésekkel szemben.” (444.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s