h i r d e t é s

Uniós biztos: a magyar kormány intézkedései indokolttá teszik a 7-es cikk szerinti eljárás folytatását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Uniós biztos: a magyar kormány intézkedései indokolttá teszik a 7-es cikk szerinti eljárás folytatását

2020. január 15. - 19:04

 

Az Európai Biztosság aggodalommal figyeli a magyar kormány bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit, amelyek indokolttá teszik a uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás folytatását - jelentette ki Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzetéről folytatott vitáján.

A kép illusztráció! - Forrás: zoom.hu

Az Európai Bizottság párbeszédre és megelőzésre törekszik Magyarországgal, azonban soha nem fog habozni, hogy minden szükséges lépést megtegyen a jogállamiság magyarországi biztosítása érdekében.
Didier Reynders igazságügyi EU-biztos beszédében azt mondta, az Európai Bizottság már dolgozik egy új jogállamisági mechanizmus kidolgozásán. Az új eszköz minden tagállamra érvényes lesz és minden rendszerszintű problémát érintő fejleményt magában foglal majd. Ilyen a bíróságok függetlenségének vagy a média sokszínűsége biztosításának kérdése - mondta. (MTI)

 

Az Alapjogokért Központ szerint politikailag motivált vita zajlik a jogállamiság kérdésében Brüsszelben

A jogállamiság helyzetéről szóló vita politikailag motivált - jelentette ki Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán hozzátéve: az elmúlt tíz évben nagyon hasonló támadásokat kapott Magyarország az Európai Parlamentben.

Az igazgató azt mondta, amióta a Fidesz-KDNP kormányozza Magyarországot, folyamatosan vitanapokat szerveznek az Európai Parlament liberálisai és szocialistái, ugyanakkor még nem sikerült bebizonyítaniuk azt, hogy rendszerszintű probléma lenne a magyarországi jogállamisággal vagy demokráciával.

"Ez nem egy összeesküvés-elmélet, hanem inkább egy összeesküvés-gyakorlat, hogy amikor nem a liberálisok és a baloldaliak vannak egy adott európai uniós tagállamban kormányon, akkor a demokrácia és a jogállam sérül, amikor pedig ők vannak kormányon, akkor ez az aggodalom nem merül fel Brüsszel részéről" - fogalmazott.

Hozzátette: ahhoz, hogy a kohéziós alapokhoz való hozzáférést összekössék különböző jogállami garanciákkal, alapszerződéseket kellene módosítani. Egyébként sincs semmilyen összefüggés a kohéziós alapokhoz való hozzáférés és a demokrácia helyzete között. Ráadásul az, hogy világnézeti különbségek vannak a közép-európai kormányok és Brüsszel között, még nem jelenti azt, hogy másképpen működik itt a demokrácia - mondta Törcsi Péter.


 

h i r d e t é s