h i r d e t é s

Uniós illetékes: Tusk a szociáldemokrata Timmermanst javasolta az Európai Bizottság elnökének

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Uniós illetékes: Tusk a szociáldemokrata Timmermanst javasolta az Európai Bizottság elnökének

2019. június 30. - 15:03

 

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén - közölte egy bennfentes illetékes.

 

Brüsszel, 2019. június 30. Orbán Viktor miniszterelnök (b) Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet Brüsszelben, a Tanács székházában a rendkívüli EU-csúcsértekezletet megelőzően 2019. május 30-án. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.
Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán. (MTI)

Címkék: 

 

h i r d e t é s