h i r d e t é s

Vádemelés nélkül lezárták a francia költségvetési miniszter ellen nemi erőszak miatti feljelentés nyomán indult vizsgálatot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Vádemelés nélkül lezárták a francia költségvetési miniszter ellen nemi erőszak miatti feljelentés nyomán indult vizsgálatot

2018. február 16. - 19:51

 

Vádemelés nélkül lezárta a párizsi ügyészség pénteken a Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter ellen nemi erőszak miatti feljelentés nyomán indult vizsgálatot.

Forrás: nlcafe.hu

A tárcavezető a panaszos ellen rágalmazás miatt tett feljelentését nem vonja vissza.

Az ügyben már egyszer elindított vizsgálatot bűncselekmény hiányában tavaly júliusban vádemelés nélkül lezárták, miután a panaszos akkor nem jelent meg a nyomozók idézésére. A 2009-es eset miatti feljelentés az után érkezett, hogy Gérald Darmanint kinevezték miniszternek. A 35 éves politikus júniusban rágalmazás miatt feljelentette a panaszost, aki azt állította: a korábban a jobbközép Köztársaságiak elődpártjában, az UMP-ben politizáló Darmain megerőszakolta, amikor jogi segítségért fordult hozzá.

A nyomozás megállapította, hogy nem bizonyítható a beleegyezés hiánya a panaszos részéről, és nem tudni semmilyen ellenvetésről, fenyegetésről, meglepetésről vagy bármilyen más erőszakról

 - közölte az ügyészség.

A tárcavezető, akit hétfőn hallgatott ki az ügyészség, üdvözölte a döntést. 

A rágalmazás kezdete óta mindig azt mondtam, hogy bízom az igazságszolgáltatásban

 - hangsúlyozta Darmanin.

Elodie Tuaillon-Hibon, a panaszos ügyvédje azt mondta, hogy

nem hagyja ennyiben az ügyet, mert vitatható, hogy ne lehetne a beleegyezés hiányát bizonyítani. 

A nőnek lehetőség van vizsgálóbíró kijelölését kérni az ügyészi döntés felülbírálására.   

A panaszos, a jelenleg 46 éves Sophie Patterson Spatz 2009-ben azért fordult a jobbközép párt jogi osztályának munkatársaként tevékenykedő fiatal politikushoz, hogy járjon közbe az ellene 2004-ben hozott ítélet semmissé nyilvánításában.

A nőt azért ítélték el, mert megzsarolta és telefonon zaklatta a volt barátját. A nő azt állítja, hogy Darmanin szexuális szolgáltatásokért cserébe segítséget ígért neki. 

A költségvetési minisztert eddig támogatásáról biztosította a kormány és Emmanuel Macron államfő, de korábbi pártja, a Köztársaságiak és feminista szervezetek is lemondásra szólították fel. 

Kedden egy újabb feljelentés is érkezett ellene gyengeséggel való visszaélés gyanúja miatt. 

Az észak-franciaországi Tourcoing - amelynek Darmanin 2014 és 2017 a polgármestere volt - egyik lakosa azzal vádolja, hogy szexuális szolgáltatásokért cserébe lakást ígért neki a volt városvezető. A nőt a héten kihallgatták a nyomozók. A párizsi ügyészség pénteken jelezte, hogy ez utóbbi ügyben még tart a vizsgálat. 

Edouard Philippe miniszterelnök az újabb feljelentést követően szerdán azt kérte, hogy mindenki ugyanúgy tartsa tiszteletben a panaszos szavahihetőségét, mint a miniszter esetében a ártatlanság vélelmét, s megerősítette, hogy a hírbe került kormánytagok addig a helyükön maradhatnak, amíg nem emel ellenük vádat az ügyészség.

(MTI)


 

h i r d e t é s