h i r d e t é s

Választási csalást gyanít Magyar Bálint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Választási csalást gyanít Magyar Bálint

2021. május 06. - 17:29

 

Azzal, hogy a kormány a hazai felsőoktatási intézmények csaknem háromnegyedét alapítványi modellbe szervezte ki, a volt oktatási miniszter szerint a hivatalosan kommunikált célokkal szemben nem az egyetemek, hanem „Orbán politikai klánjának az autonómiáját növeli”.

Magyar Bálint - Forrás: YouTube / Klubrádió

Választási csalásként értékeli Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter azt, hogy a „felsőoktatás átalakítása” és a „modellváltás” kifejezések fedezékében a kormány az egyetemek közel háromnegyedét vagyonkezelő közalapítványokba szervezte ki, és a kormány által kinevezett ötfős kuratóriumok örökre teljhatalmat kaptak ezek irányításában.

„Az intézkedés autonómianövelő jellege hamis álca, ürügy, csak Orbán politikai klánjának az autonómiáját növeli” – vélekedett Magyar Bálint a Magyar Narancsnak adott interjúban. Megjegyezte, hogy „az egyetemi szféra politikai ellenőrzés alá vonása” nem most kezdődött, de 2010 óta felgyorsult, mostanra „olyan rektorok és egyetemi vezetők kerülnek pozícióba, akik nem lépnek fel az egyetemi autonómia védelmében”.

Magyar szerint a leglátványosabban autonómiasértő elem, hogy a felsőoktatási intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumainak tagjait a miniszter nevezi ki: az összeset, az éle­tük végéig. „Itt nem a kormány, a Fidesz vagy a NER kádereiről van szó, hanem Orbán Viktor vazallusairól” – állapította meg a volt miniszter, hozzátéve, hogy ez a rendszer szerinte felsőoktatási pénzek elpazarlásához vezet. (168.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s