h i r d e t é s

Várható megállapodás az uniós pénzekről? Ha igen, mikor?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Várható megállapodás az uniós pénzekről? Ha igen, mikor?

2022. július 20. - 05:55

Rendkívül közel van a megállapodás Magyarország és az Európai Unió között – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hivatala a vg.hu portállal. Csak őszre várható megállapodás – mondta maga Navracsics Tibor miniszter a New York-i Bloombergnek. 

Navracsics Tibor - Forrás: MTI/Kovács Attila

"Magyarországnak még dolgoznia kell ezért" – hangsúlyozta Navracsics Tibor, aki  hozzátette:

MÉG TOVÁBBI BIZALOM ÉPÍTŐ INTÉZKEDÉSEKRE" VAN SZÜKSÉG AHHOZ  HOGY MAGYARORSZÁG HOZZÁJUSSON AZ 5,8 MILLIÁRD EURÓHOZ, AMELY ÉLETMENTŐ LEHET A MAGYAR GAZDASÁG JELENLEGI VÁLSÁGOS HELYZETÉBEN."

Nemcsak a helyreállítási alapról van szó, hanem magáról az uniós költségvetésről is, amely 21,7 milliárd eurót jelent egészen 2027-ig.

“Mindkét esetben az ősz a realitás a megállapodásokra" – hangsúlyozta a magyar miniszter. Hozzátette, hogy az uniós költségvetés esetében már közel van a megoldás, de a helyreállítási alap esetében nem. Ez utóbbi ugyanis “átpolitizálódott". Ebből a szempontból furcsa üzenet, hogy a magyar parlament megszavazta: ebben a formában nincs szükség az Európai Parlamentre.

Az Európai Parlament az igazi ellenfél

Az Európai Parlament illetékes bizottsága megszavazta, hogy a magyar kormánynak ne adjanak addig egyetlen euró centet sem amíg nem teljesít néhány alapvető követelést a jogállamisággal kapcsolatban. Minthogy az uniós elveket régóta és rendszerszerűen sérti meg a magyar kormányzat, ezért el kell zárni a pénzügyi csapot. Ezt a határozatot az Európai Parlament valamennyi fontos frakciója megszavazta – beleértve az Európai Néppártot is, melynek még nem is olyan régen a Fidesz is tagja volt.

A törvényt előterjesztő bizottság elnöke az a Daniel Freund, német zöld képviselő szerint Orbán Viktor családja, rokonai és barátai minden negyedik uniós eurót lenyúlják. Ez évente 1 milliárd eurót jelent! (fuhu.hu)