h i r d e t é s

2021-ben is dübörög az e-kereskedelem

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

2021-ben is dübörög az e-kereskedelem

2021. november 05. - 08:52

Jelentős növekedést produkál a hazai e-kereskedelmi szektor, ugyanakkor nehézségekkel is szembe kell néznie annak, aki az online térben szeretne sikeressé válni. Annak igyekeztünk utánajárni, milyen tendenciák határozzák meg napjaink online piacát és milyen fordulat következhet a következő években.

Mindenekelőtt érdemes látni, hogyan alakul napjaink e-kereskedelme. A GKI Digital és az Árukereső által közzétett jelentés szerint 2021 első félévében 30%-os bővülés mellett bruttó 494 milliárd forintos belföldi forgalmat bonyolított a magyar online kiskereskedelmi piac, melyen belül az első negyedév forgalma 43,7%-kal múlta felül a 2020-as első negyedév forgalmát. Sőt, a tavaly is rekord magas számokat hozó második negyedévben idén is további 21%-os forgalombővülés volt tapasztalható. A jelentés szerint jelentősen bővült viszont az online tranzakciók – vagyis a webáruházakban leadott megrendelések – száma, mely 32,4%-os növekedést követően közel 27,9 millió darab teljesített belföldi online rendelést jelent. Emellett tovább nőtt az egy főre vetített vásárlási gyakoriság is, ami jelenleg átlagosan 17 online rendelés / fő / év.

Érdemes látni, hogy a megrendelési gyakoriság az egyetlen olyan mutató, ami stabilan képes támogatni az e-kereskedelem stabil növekedését. Az aktív vásárlói bázis hosszú ideje nem képes jelentősen nőni, hiszen a növekedési plafon erősen érezteti a hatását. Noha az átlagos megrendelési érték növekedése a tavalyi évben mintegy 18-20 százalékot ért el, az idei évben első hat hónapjában már 1 százalékos csökkenéssel kell számolni.

A következő évek trendjeit minden bizonnyal befolyásolni fogják a meghatározó szereplők tevékenységei és döntései. Az Extreme Digital és az eMAG fúziója komoly versenyelőnyt jelent az egyenként is piacvezető párosnak, mindeközben egy meghatározó webáruház bejelentette, hogy a piactérré alakul, és valószínűleg további szereplők is dédelgetnek hasonló terveket. A piacvezető szereplők komoly erőforrásokat szánnak piacszerzésre és szolgáltatásfejlesztésre, ami minden bizonnyal a vásárlók alapvető érdekeit szolgálja a jövőben is.

Ugyanakkor szólni kell azokról a tendenciákról is, amelyek lassíthatják az e-kereskedelem növekedését, beleértve az idei esztendő utolsó negyedévét. A LogiNet és a Reacty Digital közös, reprezentatív felmérése szerint tavalyhoz képest 6 000 forinttal kevesebbet, 34 000 forintot költünk el Black Friday akciók keretében idén. A jelentés elsősorban a koronavírus-járvány hosszútávú hatásaira helyezi a hangsúlyt, beleértve az egy évvel ezelőtti esetleges negatív tapasztalatokat, amelyeket elsősorban az extrém módon megnövekedett rendelésállomány idézett elő.

Persze látni kell azt is, hogy jelentős kedvezménnyel vásárolni jó dolog még akkor is, ha a termékre esetleg néhány nappal többet kell várnunk. A piacvezető szereplők idén is jelentős Black Friday akciókkal készülnek. Noha a 80-90 százalékos leárazások a valóságban nem életszerűek, nagyon jó üzletet köthetünk, ha figyeljük a leárazáskampányok ajánlatait. A gyorsabb kézbesítés érdekében érdemes lehet megfontolni az átvételi pontok és csomagautomaták használatát, amennyiben rendelkezésre áll ilyen lehetőség.