h i r d e t é s

A belföldi repülést erősítené a kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A belföldi repülést erősítené a kormány

2020. július 18. - 07:07

Reptéri terveket kért a külügyi államtitkár a megyei jogú városoktól, helyi repülőjáratokkal kötnék össze a nagyobb településeket.

A kép illusztráció! - Forrás: hvg.hu

A kormány szeretné, ha minden nagyobb város elérhető lenne legalább kisrepülőgéppel, ami Nyugat-Európában már mindennapos és összefüggésben van a beruházásösztönzéssel - mondta pénteken Székesfehérváron a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Magyar Levente a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén arról beszélt, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopát a megyei jogú városok hálózata adja, ezért a fejlesztésükben szeretne a kormány szorosabban együttműködni a helyi vezetőkkel. Az államtitkár azt kérte a városvezetőktől, hogy készítsenek repülőtér-fejlesztési terveket vagy a már létezőket adják át a minisztériumnak - idézi nyilatkozatát az MTI.

Magyar azt is hozzáfűzte, hogy Trianon 100. évfordulóján meg kell vizsgálni, melyek azok a határon átnyúló közlekedési beruházások, projektek, amelyeket a következő években meg lehetne valósítani.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt három hónapban a magyar nagyvárosok óriási segítséget kaptak a kormánytól a gazdaságfejlesztés és a gazdaságösztönzés területén - ezekben a városokban  kétmillió ember él, és GDP több mint egyharmadát állítják elő.

Szita azt már nem tette hozzá, hogy a járvány elleni védekezés jegyében óriási forrásoktól fosztották meg az a településeket : elvették a gépjármű-adó és a kiskereskedelmi adó teljes bevételét, az iparűzési adó egy részét. Az  ellenzéki vezetésű Gödtől pedig a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva egyszerűen csak elcsatolták a Samsung-gyár területét, és fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzatnak adták  - az adóztatási jogokkal együtt. (nepszava.hu)