h i r d e t é s

A DK szerint ártalmas, ha debrecenben népszavaznának az akkugyárról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A DK szerint ártalmas, ha debrecenben népszavaznának az akkugyárról

2023. január 30. - 19:02

Nincs egyetértés: már azok is vitáznak, akik ellenzik a debreceni akkumulátorgyár megépítését. Az LMP népszavazást kezdeményez, a Civil Fórum Debrecen Egyesület viszont ezt nem támogatja. Azt mondják, más módon tiltakoznak.

A CATL németországi gyára - Fotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance via AFP

Debrecenben az akkumulátorgyár megépítése ellen a helyiek közül a legtöbben tiltakoznak, tüntetés is volt már, és elindult több népszavazási kezdeményezés is. Ugyanakkor a Civil Fórum Debrecen Egyesület nem támogatja a népszavazást, ők más módon fejezik majd ki az ellenállásukat. Hogy miképp, azt egyelőre nem árulják el.

Én azt gondolom hogy a visszamenőleges hatály, az nem teszi lehetővé, hogy jogi úton, ez már egy közéleti politikai kérdéssé vált, ez egy beruházás, ebben a kérdésben a közéletnek, a debrecenieknek kell dönteni tehát ez meghaladja már a jognak a kereteit

– fogalmazott Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen egyesület elnöke.

Egyetért az elnökkel a DK debreceni parlamenti képviselője is.

Aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy amire ez a népszavazási kezdeményezés, ha átmegy, akkor ez a gyár már bőven épülni fog

– mondta Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője.

Az LMP viszont nem így gondolja, országos népszavazást is kezdeményez, oldalukon már gyűjtik az aláírásokat.

A Magyar Narancs decemberben írta meg, hogy Magyarországon 28 főleg ázsiai hátterű tulajdonossal rendelkező akkumulátor gyár épült, vagy épül. Egyebek közt, Gödön, Komáromban, Gödöllőn, Tatabányán, vagy épp Miskolcon. (atv.hu)