h i r d e t é s

A kiskereskedelem jövőjét jelentik a már ma is elérhető robotok?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kiskereskedelem jövőjét jelentik a már ma is elérhető robotok?

2024. március 13. - 12:41

A kiskereskedelem már ma is számos technológiai újdonságot vet be azért, hogy minél hatékonyabbá váljanak a munkafolyamatok. Tökéletesen illik a sorba a feladatok egy részének automatizációja, robotizációja. Már napjainkban is vannak olyan megoldások, melyek nagy segítséget jelenthetnek a területen.

Forrás: itgstore.hu

Számos technológiai újdonságot alkalmaznak a kiskereskedelemben

Máris rengeteg olyan fejlesztés szivárgott be a kiskereskedelembe, melyek más területeken is bizonyítottak. Gondoljunk csak a kiváló funkciókkal felvértezett pénztárgépekre, a címkenyomtatókra vagy a vonalkódolvasókra. De emellett egyre több helyen bukkan fel mobil terminál is az üzletekben.

Ezeket arra tervezték, hogy kihozzák a maximumot a munkatársakból, hatékonnyá és gyorssá tegyék az egyes munkafolyamatokat. A termelékenység maximalizálása, a rendelkezésre álló erőforrások leghatékonyabb kiaknázása mellett a hibák minimalizálása a másik cél. Ezeket pedig tökéletesen elérhetjük az ilyen technológiai megoldások alkalmazásával.

Viszont akadnak már napjainkban is olyan megoldások a piacon, melyek még ezeken is túlmutatnak. A robotok kiskereskedelemben való alkalmazásáról van szó.

Egy robot, ami folyamatosan a boltok polcait pásztázza

A Zebra Technologies már pár évvel ezelőtt is rendelkezett olyan kész robottal, mely folyamatosan képes a boltok polcait pásztázni. Átvizsgálja az ott talált készleteket, és jelzi, ha eltérést talál a készletben, az árakban, vagy épp rossz helyre kerültek ki az egyes terméktípusok. A talált problémát azonnal jelzi, hogy a lehető legrövidebb időn belül orvoslásra kerülhessen.

A cég SmartSight névre keresztelt robotja a hipermarketek, szupermarketek és egyéb boltok sorai között közlekedik, és elemzi a polcok tartalmát. Azt is észleli, ha valahol áruhiány van, azaz fel kellene tölteni a készleteket, de azt is mutatja, ha egyes helyen nem olyan termékek vannak, mint amilyennek ott lennie kellene. A címkéket is figyeli, így a hibás árakat, sőt a sérült címkéket is jelezni tudja.

Az eszköz automatikusan tanul, és munkafolyamat-automatizálási rendszerrel is rendelkezik. Képes akár 6 órán keresztül is pásztázni a polcokat, és már 4 órán belül, teljesen feltöltve ismét bevethető. Nem kell róla letölteni az adatokat, mert össze van kapcsolva a készletmenedzselésre használt eszközökkel, például mobil terminálokkal, így azonnal látni fogják az alkalmazottak, hogy hol és milyen feladatot kell elvégezni.

Azonnal látható eredmények

Nem kell manuális ellenőrzéseket végezni, emberi erőforrásra már csak akkor van szükség, ha valamilyen pakolási vagy árazási feladat merül fel. Ráadásul erre hamarabb fény derül, mintha folyamatosan manuálisan ellenőriznénk mindezt.

Az eredmény az, hogy javul a planogram végrehajtása, a kosárméret is nő, mert hamarabb lesz feltöltve minden hiányzó készlet, és még az ár integritása is jobb lesz. A kiskereskedelemben így felszabaduló munkaórák átcsoportosíthatóak magasabb értékű feladatok ellátására.