h i r d e t é s

A Roszatom az Északi-sarkvidék fejlesztését célzó megállapodásokat kötött

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Roszatom az Északi-sarkvidék fejlesztését célzó megállapodásokat kötött

2021. július 23. - 16:33

A Roszatom az Északi-sarkvidék napja elnevezésű szentpétervári rendezvényen 2021. július 23-án a térség hosszú távú fejlesztését célzó együttműködési megállapodásokat kötött partnereivel. 

A kép illusztráció! - Forrás: The Maritime Executive

Az orosz állami atomenergetikai konszern, amely az északi hajózási útvonal infrastruktúráját, köztük az atomjégtörő hajókat is működteti, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett DP World logisztikai céggel közösen 2 milliárd dollárt fektet az északi hajózási útvonalon a konténeres áruszállítás fejlesztésbe. A rendezvényen elhangzott, hogy négy további úszó atomerőművi blokk létesül Csukcsföldön az új bányák és fémfeldolgozó üzemek energiaellátásának biztosítása érdekében. 

A világ vezető digitális szállítmányozási-logisztikai cégével, a 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató DP World vállalattal létrejött megállapodás értelmében a saját logisztikai üzletágat építő Roszatom és a dubaji székhelyű globális logisztikai vállalat közösen fejleszti a konténeres áruszállítást Európa és Kelet-Ázsia között az északi hajózási útvonal igénybevételével. 

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a két vállalat stratégiai partnersége irányában tett fontos lépésnek nevezte az aláírt megállapodást. Elmondta, hogy az északi-sarkvidéki szállítmányozás fejlesztése nyomán az Európa és Kelet-Ázsia közötti rövidebb hajóútnak köszönhetően kisebb környezeti terhelés mellett optimalizálható a forgalom, ami megnöveli az Európa és Ázsia közötti kereskedelem, illetve a világkereskedelem stabilitását. 

Szultan Ahmed bin Szulajem, a DP World vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a DP World a világ vezető szállítmányozási és logisztikai cégeként támogatja Oroszország törekvését az Európa és Ázsia közötti szállítmányozás diverzifikálására. Az északi hajózási útvonal az árufuvarozásban rövidebb szállítási időt tesz lehetővé. A DP World orosz partnerével mintegy 2 milliárd dollárt fektet az útvonal fejlesztésébe. 

A rendezvényen elhangzott, hogy a jövőben a Csukcsföldön megvalósuló Bajmszkij bányászati és fémfeldolgozó központ számára négy úszó atomerőművi blokkot gyárt a Roszatom gépgyártó vállalata, az Atomenergomas. A bányavállalat és a Roszatom megállapodott, hogy 2022 áprilisában hosszútávú áramvásárlási szerződést kötnek az új bányák és fémfeldolgozó üzemek áramellátásának biztosítása céljából. A négy úszó atomerőművi blokkból három állandóan működik majd, egy pedig tartalékként szolgál, amikor valamelyik egységet karbantartják, illetve cserélik rajta az üzemanyagot. (Csukcsföldön két éve helyezték üzembe a világ első úszó atomerőművét, amely távhővel és árammal látja el Pevek városát.)

A Roszatom megállapodást kötött a Norilszk Nikkel ércbánya és fémfeldolgozó vállalattal is, amelynek értelmében a Roszatomflot atomjégtörői, a Vajgacs és a Tajmir, az eddiginél hosszabb időtartamban – november és május között – biztosítják a norilszki vállalat megnövekedett hajóforgalmát az északi hajózási útvonal jégmezőin törve a hajók előtt a jeget. A 2030-ig szóló megállapodást Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese és Szergej Dubovickij, a Norilszk Nikkel rangidős alelnöke írta alá. 

Kirill Komarov az aláírás alkalmából kifejtette, hogy az északi-sarkvidéki projekt jövedelmezősége nagyban függ a Roszatom jégtörő flottájától. Hangsúlyozta, hogy az atomjégtörők a jövőben is megbízhatóan és előre kalkulálható tarifával segítik az áruk célba juttatását. 

A Roszatom előzetes megállapodást kötött az orosz Aeon infrastruktúra-fejlesztő konszernnel is, ennek értelmében a jeges-tengeri hajózásra alkalmas teherhajókat és vontatókat építenek, amelyek segítségével biztosítják a Dikszon kikötőjétől 110 kilométerre délkeletre elterülő 5 milliárd tonnás becsült készlettel rendelkező sziradaszajszki szénmező termelésének beindítását. A projekt részeként új tengeri kikötő is létesül a Jenyiszej torkolatában, amely a folyó nevét viseli majd. 

A Roszatom a rendezvényen szerződést kötött az Orosz Tudományos Akadémia murmanszki Tengerbiológiai Intézetével, valamint a Moszkvai Lomonoszov Állami Egyetem Tengeri Kutatóközpontjával az Északi-sarkvidék környezeti állapotának monitorozásáról, illetve egy hatásvizsgálatról, amely arra keres választ, hogy miként hat az északi hajózási útvonal használata az élővilágra. (MTI)