h i r d e t é s

A többórás napsütés mellett elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A többórás napsütés mellett elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar

2023. május 07. - 05:38

Vasárnap még kellemesen meleg lesz, de a szórványos záporok, zivatarok miatt változékonyan alakul az idő.

Kezdetben az északi tájakon képződhet foltokban pára, köd. Kisebb eső, záporok már elszórtan reggel is kialakulhatnak. Délután főleg a déli és keleti területeken készülhetünk újabb záporokra, valamint zivatarokra is, melyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet. Délutántól északkeleten feltámad az északira-északkeletire forduló szél, zivatarok környezetében azonban bárhol lehetnek erős, viharos lökések.
Hajnalban 6-14 fok várható, délutánra 19 és 25 fok közé melegszik a levegő, záporokat, zivatarokat követően azonban átmenetileg több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Melegrekord: 34,4 fok Tiszaroff, 2003

Hidegrekord: -2,3 fok Kékestető, 1957

Vasárnap délutántól kezdődik meg a hűvösebb levegő beáramlása, hétfőre 4-5 fokkal csökken a hőmérséklet. 

Hétfőre északkelet felől élénk, a Dunától keletre erős szél kíséretében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 15 és 21 fok között alakulnak. Nyugaton, délnyugaton felhősebb, máshol naposabb idő várható számottevő csapadék nélkül.

Orvosmeteorológia

Kettősfronti hatásra számíthatunk.
Migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, alvászavarok továbbra is előfordulhat.
A fülledt időben nehézlégzés, légszomj, vérnyomás problémák alakulhatnak ki.
Kellemes lesz hő- és komfortérzetünk, de a záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon átmenetileg romolhat a közérzetünk.
Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.
11 és 16 óra között az UV-sugárzás már eléri az erős fokozatot, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.