h i r d e t é s

A világsajtóban is terjed Kósa Lajos elszólása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A világsajtóban is terjed Kósa Lajos elszólása

2021. november 06. - 07:06

A megfigyelési botrány híre már Amerikában, Németországban és Franciaországban is terítéken van.

Kósa Lajos - Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Klubrádió szúrta ki, hogy már az AP amerikai hírügynökség is beszámolt arról, hogy Kósa Lajos volt az első, aki elismerte: a magyar kormány megvette, használta az NSO csoport kémszoftverét.

A tudósítás, amely a Pegasus-ügy hátteréről is részletesen beszámol, emlékeztet rá: bírálói szerint Orbán Viktor egyre autokratikusabban gyakorolja hatalmát, az Európai Parlament korábban aggasztónak is tartotta a titkos megfigyeléseket.

A Népszava nemzetközi lapszemléje szerint az AP anyagát azóta már átvette Newsweek is. Emellett a Die Welt is írt arról, hogy több hónapos hallgatás után a fideszes politikus megerősítette, használták az izraeli kémszoftvert. A cikkben kiemelték, hogy a kémszoftverrel főleg tekintélyuralmi kormányok hallgatták le széles körben bírálóikat. A Le Monde is arról számolt be, hogy a kémprogram használatára egyetlen más uniós tagállamban sem akadt példa.

Ahogy az AP, úgy ők is kiemelték, hogy az Egyesült Államok éppen Kósa Lajos bejelentése előtt egy nappal tette feketelistára az izraeli NSO-t.

Kósa Lajos csütörtökön újságírói kérdésre beszélt arról, hogy a belügyminisztérium vette meg a Pegasus-szoftvert. Vadai Ágnes később az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, a fideszes politikus tévedett, ilyen nem hangzott el a belügyminiszter meghallgatásán, csak az, hogy megvették a szoftvert.

A DK politikusa nem véletlenül fogalmazhatott Kósánál óvatosabban, a vásárlással hírbehozott Pintér Sándor korábban azt mondta, már az is törvénysértést követhet el, aki kérdezi a Pegasusról, ő államtitkot sértene, kérdezője pedig felbujtó lenne. (szmo.hu)