h i r d e t é s

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka Orbán Viktor felszólalásával kezdődik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka Orbán Viktor felszólalásával kezdődik

2023. február 27. - 10:05

A miniszterelnök napirend előtti felszólal ma az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első ülésén – erősítette meg Havasi Bertalan az ATV krédésére. 

A héten a svéd és a finn NATO-csatlakozás és a ‘23-as büdzsé vitáját is megkezdi a parlament, de az akkumulátorgyárakról is vitáznak a képviselők.

A miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor felszólal a mai parlamenti ülésen, napirend előtt. Az elmúlt hetekben a miniszterelnök a Várkert Bazárban az évértékelő beszédében nyilvánosan, Balatonfüreden a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésen zárt körben, de a péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában is adott politikai helyzetértékelést. Beszédének, nyilatkozatának hangsúlyos eleme az orosz-ukrán háború volt, Orbán Viktor kijelentette: a “magyar álláspont erkölcsileg és politikailag is helyes, ráadásul észszerű. Magyarország pozíciója azon nyugszik, hogy a NATO védelmi szövetség és nem háborús szövetség - mondta a miniszterelnök azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazva és megerősítette; Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának. 

Svéd-finn NATO-csatlakozás 

A tavaly nyáron beterjesztett, és azóta sok visszhangot kiváltott, a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló kormányjavaslat tárgyalását március 1-én, szerdán kezdi meg a parlament, az előzetes tervek szerint. A Mi Hazánk a szavazás elhalasztását indítványozta. Ami az aktuális politikai turbulenciát okozza, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a balatonfüredi sajtótájékoztató után jelentette be, hogy Orbán Viktor a megszavazást kérte a képviselőktől, de vita van az ügyben a kormánypárti frakcióban. 

Az ATV kérdésére ugyanakkor nagyon kicsi esélyt adott arra, hogy végül ne szavazzák meg a finn és a svéd NATO-csatlakozást. Orbán Viktor péntek reggel úgy fogalmazott, hogy ő a támogatást kérte a kormánypárti frakcióktól, és valóban nem túl lelkesek a képviselők. Szerinte végül támogatják majd az egyezményeket, de “azért váltsunk már pár szót ezekkel a derék finnekkel, és svédekkel. 

Mert az mégsem járja, hogy gátlástalan hazugságokat terjesztenek rólunk, a magyar jogállamiságról és demokráciáról, az itt folyó életről” - mondta a miniszterelnök arról, hogy Hende Csaba és Németh Zsolt vezetésével magyar parlamenti delegáció keresi fel a finn és a svéd parlament képviselőit. A hétfői ülésnapon várhatóan Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is szót kap napirend előtt.

Szerdán kezdődik a 2023-as büdzsé vitája 

Március 1-én, szerdán kezdi meg a parlament a 2023-as költségvetési törvény módosított verziójának az általános vitáját, az idei büdzsé számait a múlt nyári elfogadása után tavaly decemberben - veszélyhelyzeti felhatalmazással -  rendeleti úton már elfogadta a kormány. Zárószavazás március 21-én lesz a tervek szerint. 

Akkumulátorgyár vita: napirenden 

A fideszesek és a KDNP-sek egy hete bojkottálják az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli parlamenti ülést, ahol az akkumulátorgyárak megvitatása lett volna napirenden. De a kormánypártok ígérték: a rendes ülésszakban napirendre tűzik a vitát. Az Országygyűlés ma négyórás keretben vitát folytat az ügyben. 

Módosítják a vagyongazdálkodási törvényt

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javaslata alapján megkezdi az Országgyűlés az egyes vagyongazdálkodás érintő törvény-módosítás tárgyalását. Ennek értelmében a Károli Gáspár Református Egyetem megalapításának 30. évfordulója alkalmából ingyenesen átadnak 6 XII. kerületi ingatlant a református egyháznak. Holnap a 2023-as Madách Imre-emlékévről tárgyal a parlament. (atv.hu)