h i r d e t é s

Eléggé Rákosistára sikeredett a kormány legújabb agitprop videója

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Eléggé Rákosistára sikeredett a kormány legújabb agitprop videója

2022. július 09. - 06:52

Péntek délután került ki a kormány Facebook-oldalára a legújabb videó.

A kép illusztráció! - Forrás: Városi Kurír

Témája: az infláció, amelyről éppen pénteken derült ki, hogy júniusban ismét rekordot döntött, és 11,7 százalékos volt. Az élelmiszerek drágulása pedig ennek is éppen kétszerese, meghaladta a 22 százalékot.

Mondhatnánk, hogy közeledünk ahhoz az állapothoz, amikor magyar emberek nagy számban nem tudnak majd fizetni a boltok kasszáinál, de félő, hogy már túl vagyunk ezen, hogy máris vannak, akik ezzel szembesültek.

És nincs vége, az infláció innen tovább nőhet. Van szakértő, aki szerint akár még egyszer ennyire. Azt pedig, hogy meddig gyengül a forint, talán még megjósolni sem merik.

Erre és ekkor jön ez a videó. Öt órával az inflációs közlés után. Romok, tragédiák és szenvedés fekete-fehérben, majd hirtelen váltás, és színes, szagos, virágos, mosolygós Magyarország, amely a kormánynak hála boldog és csak egyre boldogabb lesz.

És a kormánynak megoldása is van a problémákra: legyen béke. Azt nem mondják ki, ez mit jelent, hogy most akkor Ukrajnának kellene-e feltennie a kezét, átadnia városait és földjeit Orbán Vlagyimir barátjának (lásd 0:32-nél a kézfogás hátterében az orosz és az ukrán zászlót), vagy mi másnak kell történnie, de legyen béke. Oszt jónapot.

Amúgy, ha már itt tartunk, álljunk meg egy pillanatra a kormány kedvenc új kifejezésénél:

háborús infláció.

Tavaly augusztusban 5,2 százalékos volt a magyar inflációs mutató, szeptemberben 6, októberben 6,6, novemberben pedig 7,1 százalék. 2022 elején a tíz százalékot közelítette, most viszont már 11,7. Nagyot dobott rajta a háború, de az igazság az, hogy már előtte is meglódult alaposan. Akkoriban amúgy, amikor a kormány éppen lapáttal dobálta a szavazók után a pénzt. Miként az sem mellékes, hogy a benzin árát 2021. november 15-én maximálták 480 forintban, az élelmiszerárstopot pedig idén február 1-jén vezették be, tehát már bőven a háború előtt óriási drágulást kellett megállítani. Ja, és a 2021. augusztus és november közötti magyar adatok minden egyes hónapban az egész EU legmagasabb inflációját jelentették.

Csak mondjuk. Mert azért vannak tények is. Még akkor is, ha ezek mindössze zavaró apróságok.

Az igazi tragédia azonban az, hogy ha ezt a videót elkészítették, akkor jó előre megmérték a hatását, és tudják: működik. Lesznek épp elegen az országban, akik elhiszik, hogy a kormány nem felelős se inflációért, se életszínvonal-romlásért, se semmi rosszért.

Rákosi Mátyás pedig mosolyogva néz valahonnan. Talán csak azt várja még, hogy valaki besétáljon a búzamezőbe, és megtekintse a kalászokat. A nép pedig legyen ettől boldog és lojális. Tapsoljon, csócsálja a maszlagot, és semmiképpen se gondolja azt, hogy pofátlanul átverik.