h i r d e t é s

Embertelen drágulás jöhet 2023-ban Magyarországon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Embertelen drágulás jöhet 2023-ban Magyarországon

2023. február 16. - 06:00

A 2022-es évben nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is rekordszintet ért el az infláció, amely 2023-ban továbbra is velünk maradhat. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Nem mindegy azonban, milyen mértékű lesz, ebben pedig országonként hatalmas eltérés lehet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentése alapján amíg Zimbabwében több mint 200 százalékos infláció várható, addig Norvégiában mindössze 3,8 százalékkal drágul majd az élet. A várható infláció hazánkban olyan magas lehet a szakértők szerint, hogy bekerülünk a TOP20 legnagyobb inflációt felmutató gazdasága közé. - írja a Pénzcentrum

Az IMF előrejelzése szerint a globális infláció 2022 végén érte el a csúcsot, viszont 2023-ban a ráták a világ számos részén várhatóan magasabbak maradnak a szokásosnál. A 2022-es 8,8%-os globális inflációhoz képest a szakértők alacsonyabb, 6,6%-os inflációt jósolnak 2023-ra, 2024-re pedig 4,3%-os rátát prognosztizálnak a legutóbbi, 2023. januári frissítés alapján. Bár 2023-ban már jóval kevesebb ország tapasztal majd kétszámjegyű inflációt - mely 2022-ben a világ felében jellemző volt -, még mindig vannak országok, amelyek messze vannak a kilábalástól. A Visual Capitalist kigyűjtötte, mely országok lakossága szenvedheti el várhatóan a legnagyobb drágulást idén - Magyarország pedig benne van a TOP20-ban.

Míg számos ázsiai országban - Japánban, Tajvanon és Kínában - az előrejelzések szerint az infláció 3%-nál alacsonyabb lesz a következő évben, az Egyesült Államokban 3,5 százalékot jósolnak, Oroszországban 5 százalékot, addig sok ország elvérezhet a vásárlóerő megőrzéséért folytatott küzdelemben. Hiperinfláció pusztíthat Zimbabwében, Venezuelában, Szudánban, Argentínában - de nem csak Afrika és Dél-Amerika országai különösen érintettek. Európában is több országban újabb inflációs rekordok dőlhetnek meg: Törökországban várhatóan 50 százalék felett lesz az infláció, Lengyelországban is 14,3 százalékot várnak. Magyarország a maga 13,3 százalékával Mianmarral holtversenyben a 20. helyet szerezte az inflációs feketelistán:

Európán belül Románia, vagy Szlovákia sincs jó helyzetben, a TOP40-be pedig még az Egyesült Királyság is bekerült. Eközben Norvágiában 3,8 százalékos, a finneknél 3,5, a görögöknél 3,2, Svájcban 2,4 százalékos inflációt várnak. Kína, Oroszország, vagy az USA sincs kitéve olyan drasztikus inflációnak. A Visual Capitalist térképén látható, hogy hogyan alakulhat 2023-ban globálisan az infláció.

Amíg a 2022-ben tapasztalt infláció hátterében főként az élelmiszer- és energiaárak emelkedése állt, az IMF szerint 2023-ban a maginfláció – amely nem tartalmazza az élelmiszer-, energia-, közlekedés- és lakhatási kiadásokat – teszi ki az infláció jelentős hányadát. Nem múltak el továbbá az ukrajnai háború és a koronavírus világjárvány gazdasági hatásai sem nyomtalanul, 2023-ra is kihatással lesznek a szakértők szerint. (Pénzcentrum)