h i r d e t é s

Háromnapos nemzeti gyász az erdőtűz miatt Portugáliában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Háromnapos nemzeti gyász az erdőtűz miatt Portugáliában

2017. június 19. - 10:40

Már legalább 62 áldozata van a szombaton kezdődött hatalmas portugál erdőtűznek, a több mint 60 sérült közül többen életveszélyben vannak. - írja az Origo

Forrás: bokhuset.ax

A legtöbben a saját kocsijukban égtek halálra, miközben menekülni próbáltak a tűz elől. Antonio Costa miniszterelnök az elmúlt évek legnagyobb tragédiájáról beszélt. 


Forrás: Daily Mail

A tűz Lisszabontól mintegy kétszáz kilométerre, Pedrogao Grande település közelében keletkezett, ésrendkívüli sebességgel terjedt.Autóutakra is lecsapott, sokan súlyosan megsérültek és voltak, akiket teljesen elnyelt a tűz. Mások füstmérgezésben haltak meg. Jorge Gomes belügyi államtitkár szerint az áldozatok közel fele a kocsijában halt meg, mások hiába szálltak ki, amikor az autójukat már körbevették a lángok, futva sem tudtak elmenekülni.

Akkora volt a füst, hogy méterekre lehetett csak látni.


Forrás: EPA/vosizneias.com

A Diario de Noticiasnak egy menekülő azt mondta:

Ha van pokol, akkor most jártunk ott.


Forrás: EPA/ vosizneias.com

Nodeirinho faluban 11-en haltak meg. Az RTP tévének helyiek azt mondták, egy családot valóságos tűztornádó vett körül, amikor menekülni próbáltak a házukból. Az áldozatok között legalább négy gyerek is van.

Pedrogao Grande polgármestere azt mondta:

Nem tűnik valóságosnak, mintha nem is evilági lenne. Ez egy igazi pokol.

Nem gyújtogatás volt

A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a lángok terjedéséhez ezúttal nincs köze embernek. Portugáliában a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius fokot, de közben száraz viharok is voltak.


Forrás: Hindustan Times

A vihar során egy villám csaphatott egy fába.

Domingos Xavier Vegas, a Coimbrai Egyetem professzora ugyanakkor azt mondta, hogy a tűz terjedéséből arra lehet következtetni, hogy több helyen egyszerre csaphattak fel a lángok.

Az erősődő szél és a forróság miatt oltani is nagyon nehéz volt. Vannak olyan helyek, ahová a tűzoltók sem tudtak bejutni, vagy súlyosan megsérültek oltás közben. Katonák is segítenek az oltásban. Franciaország és Spanyolország repülőgépeket küldött, és az Európai Unió is segítséget ígért. 

Turisták is vannak a sérültek között, de magyar áldozatokról egyelőre nem tudni.


Forrás: Sky News

A legnagyobb tragédia

Antonio Costa miniszterelnök azt mondta, ekkora tűzre emberemlékezet óta nem volt példa. Szerinteaz áldozatok száma még emelkedhet,hiszen sok leégett épülethez még el sem jutottak a tűzoltók. 

A kormány a tragédia után három napos gyászt rendelt el. Több szakértő ugyanakkor a kormányt is bírálta, amiért évekig elhanyagolták az erdők és az erdészetek fejlesztését.

Portugáliában 1966 óta nem volt ekkora erdőtűz. Akkor 25 katona halt meg, akik az oltásban segítettek Sintra közelében.

 

origo.hu