h i r d e t é s

Hihetetlenül magasra tornyosuló hullámot érzékeltek a Csendes-óceán északi részén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Hihetetlenül magasra tornyosuló hullámot érzékeltek a Csendes-óceán északi részén

2022. február 17. - 06:32

A mostani, extrém magasságú hullám 17,6 méteres, közel 4 emeletnyi magasságba emelt egy, a vízmozgásokat rögzítő bóját Brit Kolumbia partjához érkezve.

A kép illusztráció! - Forrás: Unsplash/Silas Baisch

Az ehhez hasonló vízi jelenségeket korábban a tengerészfolklór részének tekintették, azonban 1995 január elsején a Draupner-hullám 26 méteres gigászi magasságával csapott le egy olajfúrótoronyra Norvégia partjainál, amely minden eddigi ismeretet átírt arról, amit a hullámokról gondoltak.

Azóta tucatnyi hullámóriást érzékeltek és írtak már le: ezek közt voltak olyanok is, amelyek tavakban keletkeztek. Váratlan megjelenésük és hatalmas erejük nagyon veszélyessé teszi ezeket. A 2020 novemberi objektív méretében nem haladta meg a Draupner-hullám magasságát, de relatív mérete a környező hullámokhoz képest egészen kivételes volt. A 25,6 méteres Draupner-hullám melletti hullámok átlagosan 12 méteresek voltak, így az alig több mint kétszer haladta meg szomszédai méretét, az Ucluelet nevet kapó tavalyelőtti hullám azonban háromszor akkora volt, mint a körülötte kialakuló hullámok.

"Az Ucluelet hullám valószínűleg a valaha feljegyzett legszélsőségesebb hullám. Csak néhány óriáshullámot figyeltek meg közvetlenül magas tengerszint feletti állapotokban, de egy sem volt ilyen nagyságrendű" - mondta Johannes Gemmrich, a Victoria Egyetem munkatársa.

A hullámok kiszámíthatatlansága és a víz puszta ereje hihetetlenül veszélyessé teheti ezeket az óriáshullámokat a tengeri műveletekre és a lakosságra nézve.

"A szélsőséges hullámok előrejelzésének lehetősége továbbra is nyitott kérdés, de adataink segítenek jobban megérteni, hogy mikor, hol és hogyan alakulnak ki, valamint az általuk jelentett kockázatokat is jobban átlátjuk már" - tette hozzá a MarineLabs vezérigazgatója, Scott Beatty. (Infostart)

 

A világ legmagasabb hullámát mérték Izlandon

Az Izlandi Út és Parti Hivatal jelentése szerint rekordmagas hullámokat észleltek Izland déli partjainál február 7-8 között. Tíz hullám magassága haladta meg a 25 métert, de négy hullám magassága a 30 métert is elérte.

Egy hullám annyira hatalmas volt, hogy a mérőbója 40 méteres magasságig regisztrálta a hullám magasságát, majd tönkrement. ez azt jelenti, hogy a hullám magassága a 40 métert is meghaladhatta.

A hatóságok jelenleg is vizsgálják a mérőbóját és hullámelemzéseket végeznek, hogy hitelesítsék ezt a mérést.

A valaha volt legmagasabb hullám

A mostani rekord egy nem-katasztrófális eseményhez kötődik, ugyanakkor földcsuszamláskor, földrengéseknél, vagy éppen meteorit-becsapódásoknál ennél magasabb hullámok is keletkeztek.

A valaha mért eddigi legmagasabb hullám egy Alaszkában történt földrengéshez kapcsolódik. Ennek hatására 30 millió köbméternyi szikla omlott a Lituya öbölbe hatalmas hullámot generálva. A becsapódás azonnal egy 91 méter magas cunamit indított el, de a T-alakú öbölben a hullám magassága végül 524 méter magasra emelkedett.

A hullám magasságát utólag rekonstruálták a növényzetben esett kár alapján.

Megacunamik

A történelem előtti időkben ennél nagyobb hullámok is előfordultak. A dinoszauruszok kihalását okozó meteoritbecsapódás által generált hullám magassága elérhette az 1500 métert, a modellezések szerint.

A Hawaii-n lévő Kelet-Molokai Vulkán összeomlása pedig másfél millió éve 610 méter magas cunamit hozott létre, amely elérte Kalifornia és Mexikó partjait is. (esotanc.hu)