h i r d e t é s

Horgászat rablóhalra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Horgászat rablóhalra

2023. december 12. - 19:29

A rablóhalazás a horgászsport egyik nagyon is széles területe, hiszen ahány rablóhal, annyi technika (szinte), bőven van miből válogatni, és ehhez kiegészítőket is szép számmal vásárolhatsz szerencsére, hiszen a piac tele van jobbnál jobb termékekkel.

Forrás: halcapone.hu

Jelen írásban megpróbáltunk összegyűjteni néhány hasznos gondolatot, hogy könnyebben tudj válogatni közülük.

A rablóhalazás művészete

Ha végignézel a Halcapone rablóhalas kiegészítőinek kínálatán, láthatod, mennyi speciális felszerelés, kiegészítő áll rendelkezésre, melyek segítségével a rablóhalazás művészetét tökélyre fejlesztheted.

A ragadozó halak horgászata méltán népszerű tevékenység a horgászok körében, hiszen ezek a fajok sokkal agresszívabbak, küzdősebbek zsákmányaiknál, ezért nagyobb sikerélménnyel is jár a kifogásuk.

Az ehhez szükséges technikát, illetve felszerelést a horgászandó faj szokásainak, a horgászhelynek, az évszaknak, a napszaknak és az időjárási körülményeknek a függvényében kell megválasztani.

Hogyan fogj neki?

A rablóhalazáshoz ugyan sokféle hasznos kiegészítő áll rendelkezésre, de van néhány olyan alapelem, amikre mindenképpen szükséged lesz, ha a horgászatnak ezt a harcias formáját választod.

A nagyobb és erősebb ragadozóhalak kifogásához mindenképpen kelleni fog egy nagy teherbírású bot, és az orsót, illetve zsinórt is a feladathoz mérten kell kiválasztani, a nagyobb súlyra és erőre szabva.

Emellett alapfelszerelésnek számít, bár egyébként is hasznos egy elsősegélydoboz, hiszen a kisebb vágások és horzsolások mondhatni mindennaposnak számítanak ebben a műfajban az éles fogaknak, tüskés hátúszóknak köszönhetően. Tehát adott esetben szükséged lehet fertőtlenítőszerre és sebtapaszra.

Viszont egy jó csipesszel vagy kifogóval minimalizálhatod a sérülés kockázatát, amikor a horgot próbálod kiszedni az éles fogak közül.

A hosszú orrú csipesz remek választás lehet, hiszen ez könnyedén becsúsztatható az állkapcsok közé vagy éppen a kopoltyúfedőkön keresztül.

Kiegészítők rablóhalazáshoz

A fentebb leírt alapfelszerelés mellett számos vagy inkább számtalan kiegészítő van segítségedre a sikeres rablóhalas horgászatban, Ilyen például az izgalmas nevű cseburaska, mely a csali élethű mozgásáért felelős súly. Ezenkívül kellenek még mindenféle gumihalak, Jig fejek és mindenféle speciális horgok, illetve gumilegyek vagy éppen darter U-Floatok. Utóbbiak csendesen állnak a sodrásban, éppen annyi áramlást engedve a csali előtt, amennyi feltétlenül szükséges.

Ezeken felül növelheted a siker esélyét még jelölőúszóval vagy belső zsinórvezetésű, esetleg EVA anyagból készült úszóval.

A felszerelést persze mindig az adott horgászkaland körülményeihez igazodva kell összeállítani, nincs biztos recept a sikerre, de a növekvő tapasztalatok birtokában a horgász egyre gyakrabban találja el az ideális konstrukciót, akár rablóhalakhoz is.