h i r d e t é s

Ismét észklelték az űrből érkező furcsa jelet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ismét észklelték az űrből érkező furcsa jelet

2020. augusztus 26. - 09:12

Az elmúlt években a szakértők több furcsa, rövid rádiójelet, úgynevezett gyors rádiókitörést (FRB) is észleltek. 

A kép illusztráció! - Forrás: The Fact Site

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi is alakíthatja ki ezeket, de a legnépszerűbb magyarázatok alapján neutroncsillagok, fekete lyukak vagy akár idegen civilizációk nyomai lehetnek.

Idén júniusban egy csapat egy igen kivételes FRB-t figyelt meg, ez az FRB 121102, amely egy szabályos minta alapján ismétlődik. Ez volt a második alkalom, amikor jól kivehető periódusosságot észleltek egy gyors rádiókötérésnél – az első hasonló jelenséget még februárban fedezték fel.

A júniusban megfigyelt FRB forrása egy több mint 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisban van.

Azonosításakor a kutatók úgy becsülték, hogy 157 naponta ismétlődhet, júliusban és augusztusban ezért több csoport ismét adatgyűjtésbe kezdett. A vizsgálat során sikerült újra fogniuk az FRB 121102-t – írja a CNET.

A friss tanulmányban a szerzők pontosítják a jel ciklusát, adataik alapján a rádiókitörés nagyjából 161 naponta térhet vissza. A szakértők bíznak benne, hogy az újabb megfigyeléssel tovább könnyíthetik az FRB 121102 vizsgálatát, hiszen ezt követően még pontosabban jósolhatják majd meg aktivitását.

A kutatók többsége úgy véli, hogy az FRB-k hátterében természetes folyamatok állnak, de az sem zárható ki teljesen, hogy földön kívüli civilizációk bocsátják ki őket. Kaustubh Rajwade, a Manchesteri Egyetem munkatársa és az FRB 121102 első ismétlődését bemutató tanulmány vezető szerzője például úgy gondolja, hogy egy igen erős mágneses térrel rendelkező neutroncsillag hozta létre a jelet. (24.hu)