h i r d e t é s

Van valami az űrben, ami óramű pontossággal bocsát ki jeleket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Van valami az űrben, ami óramű pontossággal bocsát ki jeleket

2020. június 18. - 17:08

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai egy olyan, 500 millió fényévre lévő forrást találtak, amely 4 napon át sugároz rádiójeleket, majd 12 napra elhallgat. 

A kép illusztráció! - Forrás: The Fact Site

Az 500 napos megfigyelés alatt végig tartotta a menetrendet. - írja a hvg.hu

A felfedezése óta eltelt több mint 10 évben a tudósoknak egyre több, a világűrből érkező gyors rádiókitörést (fast radio burst, FRB) sikerült megfigyelniük. Ezek bizonyos esetekben ismétlődhetnek, nemrég például egy olyan forrást találtak, amely 157 naponta továbbít jeleket.

Most egy újabbat sikerült felfedezniük a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósainak. Ez a forrás nagyjából 500 millió fényévre található tőlünk, és szintén ciklikusan közvetíti a jeleket: a kitörés négy napon át tart, majd 12 napra elcsendesedik. A tudósok 500 napon át figyelték a forrást a kanadai CHIME rádióteleszkóp segítségével, így derült fény a szigorúan tartott ciklusra. Ez lett az első olyan rádiókitörés, ami ennyire szabályos, ciklikus mintázatot mutat.

Bár a forrás helyét ismerik a tudósok, azt egyelőre nem tudják, pontosan mi okozza ezt a 4-12 napos ciklikusságot. A kutatók szerint az "adó" lehet egy neutroncsillag. De lehet más is:

  • egy csillag, amely nemcsak pörög, de meg is dől közben,
  • két egymás körül köröző csillag,
  • egy magából gázt kilövellő forrás.

Ennek kiderítésére további vizsgálatokra lesz szükség, de azt már most megállapították a kutatók, hogy az FRB-k a korábban gondoltnál jóval összetettebbek, és számos szokatlan jelenség lehet még az univerzumban. (hvg.hu)