h i r d e t é s

Közel 850 rabnak kell a földön aludnia Franciaországban a börtönökben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közel 850 rabnak kell a földön aludnia Franciaországban a börtönökben

2021. március 09. - 15:19

A körülmények nem éppen mondhatóak ideálisnak, közel 850 rabnak kell a földön aludnia a francia börtönökben.

A kép illusztráció! - Forrás: Édouard Hue / wikipedia

Csaknem 850 elítélt alszik a földön, matracokon a francia börtönökben a fegyházak túlterheltsége miatt – ismerte el hétfőn Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter egy parlamenti felszólalásban.

A helyzet miatt tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Franciaországot. A tárcavezető szerint jelenleg 849 elítélt kénytelen a földre helyezett matracokon aludni.

"A szabadságtól való megfosztottságnak nem kellene, nem lehet a méltóságtól való megfosztottságot jelentenie" – hangsúlyozta Éric Dupond-Moretti. "A bebörtönzöttek alapjogainak megtagadása ugyanis az emberi mivoltuk vitatása" – tette hozzá.

Az igazságügyi miniszter annak a törvénytervezetnek a vitájában szólalt fel, amelyet az alkotmánytanács egy döntése előzött meg, amely szabad utat adott az elítélteknek a fogva tartásuk körülményeinek vitatására, amennyiben azokat méltatlannak érzik.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához 2020 januárjában nyújtott be keresetet 32 elítélt a fogva tartásuk körülményei miatt, arra is panaszkodva, hogy a celláikban patkányok és csótányok tanyáznak.

A testület szigorúan elmarasztalta Franciaországot a fegyházakban tapasztalt körülmények miatt, azt állítva, hogy az elítéltek többségének a személyes tere kisebb, mint a minimálisan elfogadottnak tartott három négyzetméter, s azoknak, akiknek több tér jut, sem megfelelőek a körülményeik, a cellákon kívül nem biztosítanak számukra megfelelő tevékenységeket.

"Koherens és voluntarista börtönpolitikát kell létrehoznunk" – mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a fogva tartás helyetti alternatív megoldások aránya egy év alatt 3-ról 11 százalékra nőtt. (MTI) / liner.hu