h i r d e t é s

Megtalálhatták a tüdőrák ellenszerét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Megtalálhatták a tüdőrák ellenszerét

2023. június 04. - 14:16

Több gyógyszer is igen sikeresnek bizonyult a kísérletek során.

Pozitív mellkasröntgen eredmény - Forrás: wikipedia

A tüdőrák emberek milliónak halálát okozza világszerte, és hazánkban is ez a daganattípus a leggyakoribb. A legújabb hírek szerint ugyanakkor már közel vannak a tudósok az áttöréshez és olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek évekkel hosszabbíthatják meg a betegek életét.

2022-ben 70 ezer magyar betegnél diagnosztizáltak daganatos betegséget, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatójának korábbi elmondása szerint a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus.

Évente 9 ezer ember betegszik meg tüdőrákkal Magyarországon, és 8 ezren meg is halnak benne, így a rák ezen fajtája ellen lenne a legégetőbb szükség az ellenszer feltalálására. A napokban az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói konferenciáján három hatékony, forradalminak mondható terápiát is bemutattak, és a szakértők szerint közel állnak az áttöréshez.

Amikor orvos lettem, senki sem akart tüdőrákra specializálódni, mert – a legtöbb beteg számára – ez halálos ítélet, és nem volt olyan kezelésünk, amivel megállíthattuk volna. A jelenlegi új gyógyszerek viszont lehetővé teszik, hogy még azok a betegek is, akiknél a rák szétterjedt a szervezetben, további tíz, sőt 15 évig éljenek

– fejtette ki James Spicer professzor.

A tüdőrák korai stádiumában lévő betegeknél életmentő lehet egy injekció, ami segít az immunrendszernek felfedezni és elpusztítani a rejtett rákos sejteket a szervezetben.

A kutatók semmit sem akarnak elkiabálni

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói felfedezték, hogy az injekció kemoterápiával együtt történő alkalmazásával a műtét előtti három hónapban, majd azt követően egy évig jelentősen csökkenthető a korai stádiumú tüdőrák visszatérésének kockázata. 

A kutatásban részt vevő betegek átlagosan közel egy év után már rákmentesek voltak, míg a kemoterápián átesett pácienseknél négy hónap után visszatért a betegség. A vizsgálatban nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek is részt vettek, ami a kór leggyakoribb formája.

A kísérletben részt vevő kutatók ugyanakkor megjegyezték, túl korai lenne még olyan kijelentéseket tenni, hogy az injekciót használó betegek élete mennyivel fog meghosszabbodni a terápiának köszönhetően, viszont biztatóak a jelek. 

Az általunk megfigyelt adatok azt mutatják, ha valaki ebben a kezelésben részesül, feleakkora a valószínűsége annak, hogy a rák visszatér a szervezetében. Ez rendkívül jó hír azoknak a betegeknek, akik ennek köszönhetően sokkal tovább élhetnek

– fejtette ki a professzor.

Idővel rutinkezeléssé válhat

Az injekció egyébként háromhetente beadva már sikeresnek bizonyult melanómás, hólyagrákos és limfómás betegeknél, és a szakértők szerint a jövőben valószínűleg a tüdőrákkal küzdő páciensek rutinkezelésévé is válhat. Az viszont egyelőre kérdéses, csökkenthető-e az injekciók száma, ami a mellékhatások tekintetében nem lenne utolsó szempont. 

Az immunterápiás gyógyszerek nem mellékhatásmentesek, és növelhetik más betegségek kockázatát, mivel hatnak az immunrendszerre. A jövőbeli vizsgálatok során meg kell vizsgálni, csökkenthetjük-e a kezelések számát, hogy a betegek kevesebb adagot kapjanak, és ennek eredményeként kevesebb mellékhatás legyen

– mondta Jyoti Patel, az illinois-i Northwestern Egyetem rákkutató szakértője.

A konferencián az előbbi mellett két másik gyógymódot is bemutattak. Ezek egyike egy immunerősítő gyógyszer, amit az AstraZeneca cég készített, és jelentősen javítja azon nem kissejtes tüdőrákkal küzdő betegek túlélési esélyeit, akik az EGFR genetikai mutációval rendelkeznek.

A másik ellenszer pedig képes áthatolni a daganatokon, és belülről támadja meg a rákos sejteket, elkerülve az egészséges szövetek károsodását, így az orvosok nagyobb dózist is beadhatnak belőle a mellékhatások súlyosbodása nélkül. A szakértők szerint utóbbi gyógyszer megkétszerezheti a betegek túlélési esélyeit, és hamarosan kombinálhatják az immun- és kemoterápiával, hogy meghosszabbítsák a páciensek életét. (Index)