h i r d e t é s

Nagyot drágul a dohányzás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyot drágul a dohányzás

2023. január 31. - 06:24

Február elsejével azok lesznek drágábbak, amelyek nem égetéssel, hanem hevítéssel állítanak elő élvezhető füstöt.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Szerdától jócskán megugrik az úgynevezett hevített dohánytermékek ára, ám az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban - írja a vg.hu.

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik. Szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, így az egy áremelkedés 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz a fogyasztókat előbb a kevésbé káros termékek felé fordítanák, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérnék, hogy végleg tegyék le a cigit.

A cigarettának négyezer hatóanyagát ismerik, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású. (Infostart)

Pontosítás (2023. február 2. 14:08)

Az cikk során sajnos nem pontosan jelentek meg információk, amelyek így félreértelmezhetők az olvasók számára, hiszen a hevített dohánytermékek eddig is a jövedéki adó törvény hatálya alá tartoztak. Ez továbbra sem változik, hiszen a dohányt nem tartalmazó hevítőrudak adóterhe emelkedik februártól. Ezeken valóban nem volt jövedéki adó eddig, tehát a hevített, de dohányt nem tartalmazó termékek adója változik februártól.