h i r d e t é s

Európába jött az indiai miniszterelnök, de mit akar itt?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Európába jött az indiai miniszterelnök, de mit akar itt?

2017. május 30. - 13:29

Bilaterális együttműködésről, szabadkereskedelmi egyezményről tárgyal. - írja az mno.hu.

Forrás: mno.hu

Vajon Narendra Modi kezét is úgy megszorongatja-e Emmanuel Macron francia elnök, mint azt tette Donald Trump amerikai elnökkel?

Ez is lehet az egyik nagy kérdése az indiai miniszterelnök e heti európai körutazásának, amelynek során Németországba, Spanyolországba, Oroszországba és Franciaországba látogat.

Komolyra fordítva a szót, Modinak az a célja, hogy mindegyik állammal erősítse a meglévő jó bilaterális viszonyt, teszi mindezt egy évvel a brexitnépszavazás után és néhány nappal azt követően, hogy Angela Merkel deklarálta, Európa kevésbé számíthat a jövőben az Egyesült Államokra, mint eddig.

Hétfőn látogat Németországba, ahol Angela Merkel kancellárral egyeztet a megakadt EU–India szabadkereskedelmi egyezményről, valamint a két ország együttműködéséről a kereskedelem, beruházások, terrorellenes intézkedések, városi infrastruktúra, vasút, polgári légi közlekedés, egészségügy területein.

A két fél legutóbb 2015-ben látogatta meg egymást, Modi áprilisi útját követően Merkel októberben utazott Indiába, ahol 2,25 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a megújuló energiák területén előrelépni kívánó ázsiai országnak. Megéri tehát jóban lenni a németekkel.

Modi szerdán Spanyolországba látogat, ahol 1988 óta nem járt indiai kormányfő. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel is bilaterális kapcsolatokról tárgyal majd, nem is csoda, hiszen 200-nál több spanyol cég működik már Indiában.

Modi azt reméli, hogy elmélyíthetik a viszonyt az infrastruktúra-fejlesztés, megújuló energiák, védelmi együttműködés és turizmus területén.

A túra legfontosabb európai állomása minden bizonnyal Szentpétervár lesz, ahol szerda és péntek között egy üzleti fórum meghívottjaként tartózkodik majd az indiai kormányfő.

Itt is domináns lesz a gazdasági együttműködés, hiszen Narendra Modi nemcsak a fórumon – melyet együtt nyit meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel –, hanem az orosz regionális kormányzókkal való találkozáskor is a bilaterális kapcsolatok javításán fáradozik majd.

Ugyanakkor politikai jelentősége is van a látogatásnak, hiszen India a közelmúltban szorosabbra fűzte a viszonyt az Egyesült Államokkal, ami aggasztja Oroszországot, miközben az ázsiai állam amiatt vonhatta fel szemöldökét, hogy Moszkva egyre jobban segíti Pakisztán védelmi rendszerének kiépítését.

A viszonyban meghatározó továbbá, hogy India orosz segítséggel húzta fel legnagyobb nukleáris erőművét (2013-ban lett kész), a következő húsz évben pedig további 12 reaktort építenek majd Indiában az oroszok.

Franciaországgal is a közelmúltban ütöttek nyélbe egy nagy üzletet: 15 évnyi tárgyalás és halasztgatás után tavaly 36 darab Rafale vadászgépet vett India.

Macronnal, India kilencedik legfontosabb beruházójának elnökével az ENSZ Biztonsági Tanácsában való permanens együttműködésről, terrorellenes és klímavédelmi intézkedésekről is tárgyalnak 2-án és 3-án, Párizsban.

mno.hu