h i r d e t é s

Orbán és Szijjártó arról beszéltek, hogyan számolhatják fel az orosz energiafüggőséget

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán és Szijjártó arról beszéltek, hogyan számolhatják fel az orosz energiafüggőséget

2022. december 02. - 18:54

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól Románia, Horvátország és Szlovénia irányában. Magyarországot mindhárom irány érdekli, mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen.

Orbán Viktor a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén a szlovén-magyar földgázvezeték tervekről elmondta: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is. A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik, amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól Románia, Horvátország és Szlovénia irányában. Magyarországot mindhárom irány érdekli, mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza. (MTI)/Portfolio

Magyarország energiaellátásában a földgáz kivételesen fontos szerepet játszik, ez a függőség azonban csökkenthető, egyebek mellett a villamosenergia-import növelésével is, a kormány ezért nagy erőkkel dolgozik ezen – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szlovéniai Cirkovcében.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az európai energetikai viták során a leggyakrabban használt szó a diverzifikáció, ami Magyarország számára azt jelenti, hogy „minél több forrásból, minél több útvonalon minél több típusú energiaforrást szeretnénk beszerezni". Utóbbi pontot azért nevezte különösen fontosnak, mert Magyarország ellátásában a földgáz – amely elsősorban Oroszországból érkezik – rendkívül fontos szerepet játszik, és ezt a függőséget a villamos energia felhasználásának és importjának fokozásával is mérsékelni lehetne.

„Ezért két nagyon fontos projektbe vágtunk bele Magyarország villamosenergia-ellátásbiztonságának hosszú távú garantálása érdekében” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, majd elmondta, hogy ezek közül az egyik már lezárult, hiszen UTOLSÓ SZOMSZÉDOS ORSZÁGKÉNT SZLOVÉNIÁVAL IS SIKERÜLT ÖSSZEKÖTNI A HAZAI VILLAMOSENERGIA-HÁLÓZATOT – ÍGY MOST RÁ LEHET FORDULNI A MÁSODIK PROJEKTRE.

„Ennek keretében Azerbajdzsánból, Georgián és Románián keresztül, részben tenger alatti vezetékeken fogunk tudni zöld villamos energiát Magyarországra szállítani”  – mondta a külügyminiszter, aki szerint az erről szóló megállapodást két hét múlva írják alá Bukarestben. Hangsúlyozta: a projekt által úgy javulhat az energiabiztonság, hogy közben a környezetvédelmi szempontokra is tekintettel vagyunk.

A külügyminiszter végül arra is kitért, hogy Magyarország a hét szomszédos ország közül hattal már összekötötte a földgázellátási hálózatá is, de sajnos ez Szlovéniával még nem történt meg.

El kell mondanom, hogy ez nem rajtunk múlt, s nem is rajtunk múlik, számos kezdeményezést tettünk már Szlovénia irányába

– jelentette ki, hozzáfűzve: a korábbi szlovén kormányok „annyira nem támogatták" e terveket, azonban most úgy tűnik, hogy „van némi politikai fogadókészség” a kezdeményezésre. (MTI)/Index