h i r d e t é s

Szégyenpadra került Magyarország a Pegasus miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szégyenpadra került Magyarország a Pegasus miatt

2022. november 09. - 08:37

Rendszerszintű visszaéléseket tapasztalt a kémszoftverek felhasználását vizsgáló Európai Parlamenti bizottság, melynek előzetes jelentését Brüsszelben mutatta be Sophie in 't Veld holland EP-képviselő. 

Az egyik leginkább érintetett tagállam Magyarország lehet, de másik négy tagállamban is használtak ilyen eszközöket. A PEGA-bizottság vezetője szerint azonnal be kellene szüntetni a kémszoftverek használatát az unióban, hiszen ez a szektor teljesen átláthatatlan - írja az Euronews.

Pegasus és a hozzá hasonló Predator szoftver segítségével a hatóságok lényegében valós időben figyelhetnek meg célpontjaikat, hozzáférhetnek a jelszavukhoz, az érzékeny adatokhoz és telefonhívásokhoz is - írja a lap.

A bizottságot vezető Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő szerint a jelentés elkészítéséhez csak nyilvánosan elérthető adatokat használtak fel, mert az érintett kormányok nem működtek velük együtt. Szerinte az uniónak lépnie kellene, és moratóriumot kellene hirdetnie az ilyen szoftverek felhasználására, amíg az átfogó európai szabályokat kidolgozzák.A jelentésben négy olyan országot neveznek meg, ahol bizonyítottan kémkedtek ilyen szoftverekkel. Ezek

  1. Magyarország,
  2. Lengyelország,
  3. Görögország
  4. és Spanyolország.

Ciprus esetében pedig valószínűsítik a használatot.

A demokráciában csak kivételes esetben szabad megfigyelni embereket. És tilos pártpolitikai célra használni ezeket az eszközöket, például azért, hogy valaki hatalmon maradjon, vagy manipulálja a választásokat, vagy elfedje a korrupciót. Ezért nagyon dühös vagyok a tagállamokra

- mondta a jelentéstevő, Sophie Int' Veld.

Magyarországon nagy botrányt kavart az ügy

Magyarországon a kormány elismerte a Pegasus használatot, de az minden esetben a törvények betartásával folyt a kabinet szerint. A szoftvert gyártó NSO cég azonban beszüntette az együttműködést a budapesti hatóságokkal, miután kiderült, hogy újságírókat, üzletembereket és ellenzékieket is megfigyeltek.

Hasonló volt a helyzet Görögországban is, ahol Kyriakosz Micotakisz miniszterelnök bocsánatot kért az ügy miatt.

Spanyolországban egyenesen a miniszterelnök, Pedro Sanchez mobilját céloztak meg, ott a titkosszolgálat vezetőjét menesztették.

A jelentés szerint Ciprus és Bulgária egyfajta központként működik a kémszoftver-iparban, Írország kedvező pénzügyi környezetet, Luxemburg pedig banki hátteret biztosít a fejlesztőknek. A gyártás egyes folyamatait pedig Franciaországba telepítették.

A jelentés tervezetének tartalmától több európai parlamenti párt is elhatárolódott. A jelentés tartalma ezért még változhat. (Napi.hu)