h i r d e t é s

Tovább gyűrűzik a lengyelországi robbantásos botrány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Tovább gyűrűzik a lengyelországi robbantásos botrány

2022. december 21. - 06:02

Ukrán tisztségviselőt váltottak le 

A lengyel rendőrfőnök, Jaroslaw Szymczyk nemrégiben Ukrajnában tett látogatása során kapta az ajándékot. - Forrás: Artur Widak/NurPhoto/REX/Shutterstock

A varsói rendőr-főkapitányságon múlt héten felrobbant, Ukrajnában kapott ajándéktárgy miatt felfüggesztették Dmitro Bondart, az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) főnökhelyettesét - közölte kedden Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Kaminski a Twitter-oldalán azt írta, hogy értesülése szerint a Jaroslaw Szymczyk tábornoknak, lengyel rendőrfőkapitánynak átadott ajándéktárgy robbanása ügyében bűnügyi eljárás indult Ukrajnában, Bondart pedig felfüggesztették.

A múlt szerdán Varsóban felrobbant ajándékot Szymczyk december 11-12-i ukrajnai munkalátogatása során kapta. A rendőrfőkapitány könnyű sérüléseket szenvedett, rövid kórházi megfigyelés után hazaengedték.

Hétfőn Szymczyk a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak az ő lehetséges felfüggesztéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem tervezi lemondását a robbanás kapcsán. Megköszönte ez ügyben Kaminski támogatását is. A belügyminiszter ugyanis kizárta Szymczyk menesztését, Piotr Müller kormányszóvivő viszont a nyomozás eredményeitől tette függővé az esetleges személyzeti következmények levonását.

A főkapitány a TVP Infónak elmondta: ukrajnai látogatása során hivatali partnerével, Ihor Klimenkóval, valamint a DSZNSZ-t irányító Szerhij Krukkal és Dmitro Bondarral találkozott. Mindkét találkozón egy-egy használt, partnerei állítása szerint üres és működésképtelen gránátvető csövet kapott.

A Rzeczpospolita lengyel napilapnak Szymczyk hétfőn elmondta:

az Ukrajnából hozott egyik tárgyat szerdán a varsói irodája melletti helyiségben át akarta helyezni, s amikor megemelte, a cső felrobbant.

Az Ukrinform ukrán hírportál által hétfőn idézett DSZNSZ-közlemény szerint az ajándékot hálából adták Szymczyknek.

Meg vagyunk győződve, hogy szó sem lehetett ártó szándékról

- írták.

Lengyelország már múlt héten magyarázatot kért az ukrán féltől.

Az ügyet az illetékes lengyel szolgálatok és az ügyészség is vizsgálják. A varsói kerületi ügyészség csütörtöki közleménye három embert, köztük Szymczyket említi kárt szenvedett személyként. (MTI)/Portfolio