h i r d e t é s

Varga Mihály vétózott, elúszhat 1650 milliárd forint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Varga Mihály vétózott, elúszhat 1650 milliárd forint

2022. december 06. - 14:42

Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az Európai Unió Ukrajnának. A többi 26 ország támogatta a javaslatot.

Daniel Freund

444.hu írta meg először, hogy a magyar pénzügyminiszter megvétózta az Ukrajnának adandó 18 milliárdos kedvezményes EU-hitelt.

A pénzt az ukrán állam működésére adta volna az EU, és cserébe reformokat várt volna el a kijevi kormánytól. A 18 milliárd eurót az Európai Bizottság hitelként vette volna fel, hivatalosan a magyar kormány ezzel nem ért egyet, ehelyett azt javasolta, hogy a 27 tagállam egyenként kössön kétoldalú hitelmegállapodásokat az ukrán kormánnyal.

Ahogy az az Infostarton megírtuk Orbán Viktor november 18-án, a Magyar Állandó Értekezleten arról beszélt: "az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében". Lényegében ez jelent meg november 24-én a Magyar Közlönyben. Ahhoz azonban végig ragaszkodott, hogy ezt ne közösen nyújtsák.

A vétó nyomán a cseh elnökség állítólag arra készül, hogy megoldást találjon arra, hogyan tudja a többi ország megoldani Ukrajna támogatását, Magyarország kihagyásával.

A lap arról is ír, hogy "a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását. Amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól".

A magyar vétónak és a helyreállítási terv elfogadásának jogilag nincs köze egymáshoz. (Infostart)

Frissítés (2022. december 7. 7:18)

Pénzügyminisztérium a vétó kapcsán: álhír

Közlemény adott ki a minisztérium, miszerint az Ecofin ülésén nem volt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása.

„A sajtóban ma tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin 2022.12. 6-án tartott ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása. Minden ilyen állítás álhír” – áll a kurta közleményben.

Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta, hogy 2023-ban összesen 18 milliárd euró kedvezményes hitelt nyújtson az Európai Unió Ukrajnának. A többi 26 ország támogatta a javaslatot.

Videó is napvilágot látott, amin az hallható, hogy Varga Mihály pénzügyminiszer azt mondja, „Magyarország nem kíván módosítani a pénzügyi szabályozáson”.