h i r d e t é s

Vincze Bálint természetfotósról jelent meg film a Roszatom globális portrésorozatában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Vincze Bálint természetfotósról jelent meg film a Roszatom globális portrésorozatában

2021. december 03. - 14:17

Megjelent a Roszatom Atom az emberekért portrésorozatának legújabb epizódja, amely Vincze Bálint természetfotóst, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. munkatársát mutatja be. 

Vincze Bálint természetfotós - Forrás: Rosatom / Atoms for Humanity

A film főszerepelője a Paksi Atomerőmű környezetében készült természetfotóival rangos nemzetközi versenyeken díjak sokaságát nyerte el.

Vincze Bálint 1986 óta dolgozik a Paksi Atomerőműben. Szabadidejében előbb grafikusként, majd a Tájékoztató és Látogatóközpont tipográfusaként az atomerőmű közvetlen és közvetett környezetét, a közeli természetvédelmi és tájvédelmi területeket bejárva örökíti meg a Paksi Atomerőmű térségének gazdag élővilágát.

A Roszatom Atom az emberekért portrésorozatának Vincze Bálintról készült ötperces filmje betekintést enged a kulisszák mögé, bemutatja, miként készülnek hónapok munkájával a filmben is látható, különleges pillanatokat megörökítő felvételek a természetről.

A filmben Vincze Bálint ars poeticája is elhangzik. Úgy véli, felelősséggel tartozunk a természetért és a természet kincseinek megőrzéséért, hogy az utókor ne csak ezeken a különleges felvételeken láthassa mindazt a csodát, amit eddig megörökített.

A Roszatom az Atom az emberekért elnevezésű sorozatának szereplői hétköznapi emberek, akik saját történetükről, életükről mesélve vallanak arról, hogy milyen pozitív változásokat hozott az életükbe az atomenergia. Az idén áprilisban indult projekt keretében Vincze Bálint történetével együtt 12 kisfilm látható a projekt weboldalán a világ számos pontján élő emberekről – Afrikától Ausztráliáig.

 

Vincze Bálint tizenöt éve foglalkozik aktívan természetfotózással. Négy éven át dolgozott első önálló, Genuine című albumán, amely azt mutatja be, mennyi természeti szépség és érték rejtőzik egy üzemelő atomerőmű környezetében.

A szigorúan őrzött, háborítatlan zárt terület kedvez az itt élő, fajokban gazdag növény- és állatvilágnak. Az új képeket Vincze Bálint először mindig a Paksi Atomerőmű dolgozóinak mutatja be. Külföldön először 2011-ben, Szentpéterváron állították ki a fotóit. 2012-ben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egyik rendezvényén voltak láthatók a Paksi Atomerőmű környékén készült természetfotók, amelyek a Roszatom vezetőinek érdeklődését is felkeltették. Ezt követően kérték fel Vincze Bálintot arra, hogy készítsen fotósorozatot az oroszországi atomerőműveket körülvevő természetről, a magyarországihoz hasonlóan háborítatlan növény- és állatvilágról. Ezek a fényképek utóbb más földrészekre is eljutottak, a világ számos országában szerveztek kiállítást belőlük.

A természetfotós harmadik albuma, az Ürge mese, a Paks melletti Ürge-mező természeti kincseit mutatja be játékos formában. A születendő unokájának készített, 2015-ben megjelent mesekönyv képeit először a Magyar Természettudományi Múzeumban állították ki, később az ország nemzeti parkjaiban nyílt kiállítás belőlük, jelenleg pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben tekinthetők meg. A fényképek alapján hangoskönyv és animációs videó is készült, melyekben neves magyar előadóművészek szerepelnek. Vincze Bálint jelenleg a Dunára visszatelepített hódokról készíti következő, negyedik albumát.