h i r d e t é s

18 és 15 év fegyházbüntetésre ítélték az éhen halt gyöngyösi kislány szüleit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

18 és 15 év fegyházbüntetésre ítélték az éhen halt gyöngyösi kislány szüleit

2019. február 20. - 19:37

Jogerősen tizennyolc és tizenöt év fegyházra ítélték a 2016 májusában éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szüleit, miután a Debreceni Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az első fokon eljáró Egri Törvényszék ítéletét.

Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott, a 2016 májusában éhen halt másfél éves gyöngyösi kislány szülei az ellenük különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás ítélethirdetésén a Debreceni Ítélőtáblán 2019. február 20-án. Az anyát tizennyolc, az apát tizenöt év fegyházra ítélték jogerősen. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

A vádirat szerint a szülők lányukat szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket egyéves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki. A szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyermek halálához.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyermek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amellyel kiskorú gyermekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is. 

A kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami az ebben a korban legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el.

A gyermek elveszítette a teljes izomzatát. Súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására

- hangzott el a tárgyaláson.

Az elítéltek legkorábban a büntetésük kétharmad részének letöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

(MTI)