h i r d e t é s

3 papír, ami bármikor jól jöhet, akármivel is foglalkozol

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

3 papír, ami bármikor jól jöhet, akármivel is foglalkozol

2024. január 23. - 09:06

Hazánkban még most is az az általánosan elterjedt gyakorlat, hogy ha valaki kitanult egy szakmát, utána már nem is nagyon foglalkozik mással. A jelenlegi munkaerőpiac azonban megköveteli a rugalmasságot és széleskörű ismereteket. Aki szeretne feljebb lépni a szakmájában, vagy esetleg új munkát találni, annak nem árt, ha rendelkezik néhány plusz papírral a tényleges végzettsége mellett. Összeszedtünk 3 olyan papírt, amelyet nem nehéz megszeretni, mégis bármikor jól jöhetnek.

1. Aranykalászos gazda képzés

Az aranykalászos gazda képzés meglepő választás lehet, hiszen joggal gondolhatnánk, hogy erre csak annak van szüksége, aki az agrár szektorban szeretne elhelyezkedni. De nem véletlenül került a lista elejére, az aranykalászos gazda ugyanis akkor is hasznos, ha eszünk ágában sincs gazdálkodni. Lássuk, miért!

A legújabb jogszabályok szerint Magyarországon csak bejegyzett földművesek vásárolhatnak 1 hektárnál nagyobb méretű termőföldet. Bejegyzett földművesnek számít mindenki, aki valamilyen mezőgazdasági végzettséggel rendelkezik. Egy ilyen végzettség megszerzésének leggyorsabb módja pedig az aranykalászos gazda képzés elvégzése. A képzés mindössze 480 órából áll (tehát nem egy több éves kurzus), amit előzetes tudás alapján 50 órára is lehet csökkenteni.

A képzésre egyébként a jelentkezés is rendkívül egyszerű, ráadásul az előkövetelmények sem szigorúak: szükséges egy alapfokú végzettség és egy egészségügyi alkalmassági igazolás. A kurzus elvégzése sem okozhat különösebb problémát, főleg úgy, hogy elérhető online, vagyis az ország bármely részéről csatlakozhatunk.

Az aranykalászos gazda tanfolyam elméleti és gyakorlati órákból áll, melyek során a résztvevők olyan tudást sajátítanak el, ami nélkülözhetetlen egy gazdaság irányításához. Ezért kifejezetten hasznos azok számára, akik az agrár szektorban képzelik el a jövőjüket. De miért hasznos az aranykalászos gazda tanfolyam azoknak, akik nem szeretnének gazdálkodni? Természetesen a földvásárlás miatt. A termőföld jó befektetés lehet, ehhez azonban szükség van a képzésre.

2. Vállalkozói képzés

Magyarországra sajnos hatványozottan is igaz, hogy a bürokrácia óriási mértékben lassítja  az ügyintézési folyamatokat. Ezért hiába tanulta ki valaki egy szakma minden csínját-bínját, a tényleges munkavégzéshez képben kell lennie mindenféle szabályokkal. Aki nem saját, nehézségek árán szerzett tapasztalatból szeretne mindent megtanulni, annak jó szívvel ajánljuk, hogy vegyen részt egy vállalkozói képzésen.

A vállalkozói képzés hasznos az egyéni vállalkozónak, és a céges formában dolgozó munkavállalóknak is egyaránt. Ezen a tanfolyamon nem egy adott szakmára tanítják meg a résztvevőket, hanem olyan információkat adnak át, amelyek segítenek eligazodni a bürokrácia útvesztőiben. Amíg nem tapasztaljuk, talán el sem hisszük, hogy mennyire körülményes itthon az ügyintézés. Németországban elég nagyjából két dokumentumot kitölteni, és máris cégtulajdonos az illető. Magyarországon ez több hetes procedúra, hiszen számtalan helyről kell begyűjteni a szükséges papírokat.

A vállalkozói képzésen felkészítik a résztvevőket a cégvezetők mindennapi feladataira, vagyis a jogi, gazdasági, pénzügyi, munkaügyi, műszaki és üzemeltetési teendőkre. Ezért, ha az adott szakterületen szeretnél maradni, de feljebb lépnél a ranglétrán, érdemes részt venni egy vállalkozói képzésen. Ugyancsak sok előnnyel jár akkor, ha valaki tapasztalat nélkül, friss vállalkozóként szeretné megvetni a lábát egy területen. A hatékony cégvezetés minden esetben kifizetődő.

Ha már korábban elvégeztük a vállalkozói képzést, akkor érdemes beiratkozni egy ismeret újító tanfolyamra. Cégvezetőként kötelességünk naprakész információkkal rendelkezni, hiszen egy kellemetlen meglepetés sokba kerülhet. Rohanó világunkban nehéz lépést tartani a folyamatos változásokkal, egy célirányos képzés azonban nagy segítséget jelent.

3. Motivációs képzés

A motivációs képzést elsősorban közép- és felsővezetőknek ajánljuk, akik szeretnék a beosztottjaikat, illetve csoportjuk tagjait motiválttá és elkötelezetté tenni. Vezetőként a mi feladatunk, hogy ne hagyjuk a munkatársainkat “megállni”. A megállás ebben az esetben a motiváció hiányát jelenti. A motiváció a fejlődés és előrehaladás érzéséből fakad. Amennyiben ez megszűnik, az alkalmazottnak egyre kevesebb ötlete lesz, alacsonyabb lesz az értékteremtő képessége, és a felelősségvállalásból is fokozatosan kihátrál. Ha nem történik változás, a munkatárs szép lassan kiég.

A vezetőnek személyes felelőssége, hogy ösztönözze a munkatársakat, és megakadályozza a megállást és kiégést. A megállásnak és elakadásnak jellemzően 3 fő oka van. Az első a személyes elakadás, amikor valamilyen magánéleti, vagy egészségügyi probléma adódik. A második a munkatársakkal való konfliktus, a harmadik pedig a vezetéssel való nehézségek (például visszajelzés hiánya).

Ezeket a jeleket nem könnyű elsőre észrevenni, de a motivációs képzés során olyan vezetéspszichológiai eszközöket ismerhetünk meg, amelyek nagy segítséget nyújtanak. A képzés során megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazásával javíthatjuk a csoporton belüli együttműködést, és tovább motiválhatjuk a munkatársainkat.

A motivációs képzés során olyan kérdésekre kapunk választ, mint Hogyan dicsérjünk jól?, vagy Hogyan építsük fel a munkatársak elkötelezettségét? Cégvezetőként érdemes tisztában lenni ezekkel a problémákkal, mert a megfelelő orvoslás személyes és gazdasági szempontból is a hasznunkra válik.