h i r d e t é s

501 fős koncerteket tartani nem szabad, de 15 ezre focimeccset igen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

501 fős koncerteket tartani nem szabad, de 15 ezre focimeccset igen

2020. július 11. - 06:50

 

Rétvári nem lát járványügyi kockázatot abban, ha 15 ezer szurkoló tombol a Groupama Arénában, a vírus biztosan kikerüli az ennél jóval népesebb focimeccseket.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Látványos meccsen verte meg június 20-án a Fradi az Újpestet, és ünnepelte meg a bajnoki címet: a Groupama Arénában sajtóbeszámolók szerint 15 ezer szurkoló nézte végig az 1-0-val záruló mérkőzést. 

Ez a komoly létszám tűnt fel Varga Zoltánnak, a DK politikusának, is aki a miniszterelnöktől szerette volna megtudni: Focimeccseken nem fertőz a vírus? A mérkőzésen ugyanis a járványügyi védekezés szempontjából elvárt másfél méter helyett 15 centi is alig volt a drukkerek között, akiknek többsége védőmaszkot sem viselt.

Eközben – tette hozzá Varga – még mindig nem lehet 500 fősnél nagyobb koncerteket rendezni (a mozik időközben megnyithattak, de csak szigorú biztonsági-higiéniai előírások betartása mellett- a szerk).

A miniszterelnök szokás szerint valamelyik munkatársára hagyta a válaszadást. Ezúttal Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára reagált helyette, aki bemelegítésként a baloldalt szapulta, majd nekiesett a szerinte a járvány elleni védekezést veszélyeztető fővárosi vezetésnek is. 

"A kormányzati intézkedéseknek és a fővárosiak felelősségteljes hozzáállásának köszönhetően azonban az Önök aknamunkájának ellenére Budapesten is sikerült elkerülni a járvány tömegessé válását" - fejtegette Rétvári, szavai alapján pedig úgy tűnhet, mintha a DK és Karácsony Gergely egy sátáni paktum keretében éppen a járvány terjesztésén dolgozott volna a fővárosban.

A kötelezőnek tűnő pocskondiázás után az államtitkár rátért az eredeti témára: mint emlékeztetett, június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, és ezzel hatályukat vesztették a sportrendezvényekről és szabadtéri programok korlátozásáról szóló kormányrendeletek. Vagyis, meccsen sem kell figyelni a védőtávolság betartására vagy a maszkviselésre, ami paradox módon kötelező, ha boltba megyünk vagy buszra, villamosra, metróra szállunk. 

A magyar járványügyi védekezést méltató Rétvári ráadásul csütörtökön küldte el válaszát a június 24-én feltett kérdésre. Ekkor már tudni lehetett, hogy a szomszédos  Szerbiában és Romániában is újra tombol a koronavírus. Ráadásul itthon is újra fellángolt a járvány: gócpont alakult ki egy mezőkövesdi iskolában, és két fertőzöttet találtak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában, ami magában indokolttá teszi a kérdést: jó ötlet-e továbbra is engedélyezni a több mint tízezres sportrendezvényeket. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s