fbpx A Capitoliumba betörő egyik férfi a "Q Sámán", a QAnon szélsőséges mozgalom egyik vezetője volt | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Capitoliumba betörő egyik férfi a "Q Sámán", a QAnon szélsőséges mozgalom egyik vezetője volt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Capitoliumba betörő egyik férfi a "Q Sámán", a QAnon szélsőséges mozgalom egyik vezetője volt

2021. január 07. - 09:30

 

Jake Angeli korábban kispályás énekesként, szinkronszínészként kereste a kenyerét. Aztán csatlakozott a legmeredekebb összeesküvés-elméletek hívőihez.

Jake Angeli, azaz "Q Sámán" (középen) - Forrás: Yahoo News

A Capitolium elleni példátlan támadás egyik meghatározó alakja volt egy furcsa kinézetű tüntető, aki festett arccal, félmeztelenül, amerikai zászlót lóbálva jelent meg a helyszínen. A férfi egy különös sapkát is viselt, és főként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy hangosbemondóba ordítozott.

Mashable összesítése szerint ő Jake Angeli, az amerikai sajtóban csak Q Sámánként, vagy QAnon Sámánként ismert Trump-hívő. Angeli korábban több olyan tüntetésen is felbukkant, melyeket azért szerveztek, hogy Donald Trump leköszönő elnököt támogassák. A férfi korábban szinkronszínészként dolgozott, illetve énekes volt.

Angeli maga is tagja a szélsőséges QAnon mozgalomnak, amely a legdurvább összeesküvés-elméleteket terjeszti szerte a világon. A QAnon-teória alapja, hogy a demokraták egy pedofil hálózatot tartanak fenn, illetve gyerekeket rabolnak. Az oltás- és letelepedésellenes csoport tagjai Donald Trump republikánus elnökben látják a megmentőt. Egyik aktuálisabb jelmondatuk, hogy az amerikai népet megvezetik, a választást pedig elcsalták.

A szakértők úgy tartják, hogy a QAnon mozgalmat a koronavírus-járvány is erősítette, illetve főként ez a csoport tehet róla, hogy egyre több a biztonságos vakcinákban kétkedő. A mozgalom igéi rendre felbukkannak a közösségi oldalakon, igaz, nem sokáig, a szolgáltatók ugyanis folyamatosan törlik azokat. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s