h i r d e t é s

A fideszesek ötöde szerint bukástól tart a pártjuk Budapesten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fideszesek ötöde szerint bukástól tart a pártjuk Budapesten

2020. november 02. - 06:50

 

Kételkednek a hivatalos magyarázatban, miért nem indul a 2022-es választáson egyénileg több kormánypárti politikus.

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

Az ellenzéki szavazók 62, de még a kormánypárti választók 20 százaléka is úgy gondolja: Budapesten azért nem indul egyéni képviselőjelöltként több ismert kormánypárti politikus a 2022-es választáson, mert az ellenzéki összefogás azzal fenyeget, hogy nem nyernek – derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sem indul egyéni képviselő-jelöltként. Valamennyien Budapesten indultak a korábbi ciklusokban. A Publicus felmérése szerint a fideszes szavazók mindössze 42 százaléka indokolja ezt azzal, hogy ezek a politikusok nem érnének rá kampányolni kormányzati munkájuk miatt, ezért léptek vissza, többségük pedig vagy nem tudja az okokat vagy az ellenzék erősödését látja a háttérben. 

A kutatásból az is kiderült, az ellenzéki szavazók 77 százaléka szerint pártjaiknak akkor van nagyobb esélyük a győzelemre, ha egy közös listával indulnak. Ugyanakkor az MSZP-Párbeszéd szavazói között a többi ellenzéki párt támogatóihoz képest viszonylag magas (29 százalék) azoknak az aránya, akik azt látnák jónak, ha minden párt külön indulna. A többi ellenzéki párt támogatói között mindössze 2-3 százalék a külön indulást szorgalmazók aránya, de még a fideszeseknél is csak 22 százalék. A közös listát a Demokratikus Koalíció szavazói támogatják leginkább (97 százalék), a fideszes választók legkevésbé (25 százalék). (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s