h i r d e t é s

A holland kormány támogatja Románia és Horvátország schengeni csatlakozását

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

A holland kormány támogatja Románia és Horvátország schengeni csatlakozását

2022. december 03. - 06:42

A holland kormány úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni térséghez, de megakadályozza Bulgária csatlakozását, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek – közölte pénteken az EFE hírügynökség alapján az Agerpres.

A schengeni övezet - Forrás: wikipedia

A holland kormány pénteki ülésén megvitatta a schengeni térség esetleges bővítését, amely a bel- és igazságügyi tanács (IB) december 8-i ülésének napirendjén szerepel, majd úgy döntött, hogy csak Románia és Horvátország felvételéhez hozzájárul.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy „még túl korai” jóváhagyni Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez, és hogy Hollandia csak akkor veszi ezt újra fontolóra, ha bebizonyosodik, hogy Bulgária jogállam, amely képes visszaszorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést. Bulgária újbóli kiértékelésére Mark Rutte holland miniszterelnök szerint „valószínűleg jövő évben” kerül sor, de csak, miután meggyőződtek róla, hogy Bulgária meg tudja állítani a schengeni övezet határainál az illegális migrációt.

Eric van der Burg államtitkár kijelentette, nem tudja, hogy Hollandia-e az egyetlen ország, amely Bulgária csatlakozása ellen fog szavazni, de nem is tartja ezt problémának. „Ha mások egyet is értenek valamiben, az még nem jelenti, hogy nekünk is ugyanúgy kell eljárnunk. Nem így működnek a dolgok” – mondta a holland politikus arra utalva, hogy valamely ország schengeni övezetbe való felvételéhez minden schengeni tagállam egyöntetű hozzájárulása szükséges.

„Vannak Európában, akik nyomást gyakorolnak országunkra, de mi ellen tudunk állni a nyomásgyakorlásnak. Egyszerű: ha betartod a megállapodásokat és a feltételeket, akkor szívesen látunk a Schengenben” – mondta Eric van der Burg.

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte pénteken, hogy a holland kormány pozitívan véleményezte Románia csatlakozását a schengeni térséghez.

Nicolae Ciucă azt írta a Twiterre, üdvözli, hogy a holland kormány a párbeszéd és együttműködés eredményeképpen elismeri: Románia felkészült a schengeni csatlakozásra. „Hollandia értékes partner hazánk számára. Határozott szándékunk, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni” – olvasható a kormányfő bejegyzésében.

„Kiemelten üdvözlöm a holland kormány mai pozitív értékelését és álláspontját Románia schengeni csatlakozását illetően. Ez az elmúlt időszakban folytatott intenzív párbeszéd és nagyon jó technikai felkészültségünk eredménye. Köszönet a támogatásért kollégámnak, Wopke Hoekstra miniszternek” – írta Bogdan Aurescu külügyminiszter is a Twitterre. (Transtelex)

 

Ausztria nem kertel: továbbra sem támogatja Bulgária és Románia schengeni csatlakozását

A migrációs válság "drámai" szintet ütött meg Ausztriában, Bécs emiatt továbbra sem támogatja Bulgária és Románia csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezetbe - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár pénteken újságíróknak, beiktatásának első évfordulója alkalmából nyilatkozva. A holland kormány miniszterei is állást foglaltak az ügyben, Hollandia támogatja Románia és Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, de Bulgáriáét nem.

Ausztriában több mint 100 ezren kértek menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták - közölte a kancellár. Mint arról beszámolt, felmérések szerint a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába, emiatt pedig Bécs nem tudja elfogadni a schengeni övezet bővítését.

Ahhoz, hogy a két ország mégis szabad jelzést kapjon Ausztriától, Nehammer szerint elengedhetetlen, hogy csökkenjen az illegális bevándorlók száma, mert álláspontja szerint csak ezután lehet biztonsággal arra alapozni, hogy az EU külső határai Bulgáriánál és Romániánál is rendeltetésszerűen működnek.

A kancellár egyúttal kiemelte a Magyarországgal és Szerbiával folytatott közös munka sikerességét.

Ezeknek a "biztonsági partnerségeknek" az a céljuk, hogy Szerbia visszavonja vízummentességét. Ennek - mint mondta - célravezetőnek kell lennie: Szerbia ugyanis azt ígérte, hogy az év végével felfüggeszti a vízummentességet India számára, ezzel pedig több mint 10 ezerrel csökkenne a benyújtott menedékjogi kérelmek száma. Nehammer hangsúlyozta, hogy Tunézia esetében ez már sikeresnek bizonyult, s jóval kevesebb menedékjogi kérelem érkezik tunéziai állampolgároktól.

A holland kormány miniszterei is állást foglaltak az ügyben, az államtitkár a pénteki döntés után úgy nyilatkozott: míg Románia és Horvátország készen állnak a csatlakozásra, Bulgária nem teljesítette a felvételhez szükséges kritériumokat. Elmondása szerint Mark Rutte miniszterelnök azzal érvelt a döntést követően, hogy Bulgáriával kapcsolatban továbbra is aggályaik vannak a korrupció elleni küzdelem és a jogállamiság terén, ezenkívül az ország a csatlakozás technikai feltételeinek sem felel meg. Rutte szerint a kabinet döntése objektív volt, "nincsenek mögötte politikai indokok." Hangsúlyozta: az elutasításnak nincs köze ahhoz, hogy a holland kormány szeretné visszafogni az országba irányuló migrációt. Hozzátette, hogy ha Szófia teljesíteni tudja a csatlakozáshoz szükséges kritériumokat, akkor akár már jövőre felvételt nyerhet az övezetbe. (MTI)/Portfolio


Kommentelne? Kattintson ide!