h i r d e t é s

A Jupiter holdjáról származó ismeretlen eredetű sugárzásokat azonosított a Juno űrszonda

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Jupiter holdjáról származó ismeretlen eredetű sugárzásokat azonosított a Juno űrszonda

2021. január 14. - 07:19

 

A NASA kutatói szinte azonnal kizárták a wifi-szerű jelek idegen civilizációktól való eredetét, bár egyelőre nem tudták megmagyarázni, valójában mi okozza ezeket a furcsa jelenségeket.

A Naprendszer legnagyobb gázóriása körül 2016 óta keringő Juno űrszonda egyedi, ismeretlen eredetű FM-rádióhullámokat fogott, amelyek a Ganymedes hold irányából érkeztek – számolt be róla a Sputnik News.

A Jupiter rádióemisszióit először 1955-ben detektálták, az azóta eltelt 66 év alatt pedig egyre több felfedezést tettek a gázóriás által kibocsátott sugarakkal kapcsolatban. Bár az ismeretlen eredetből kifolyólag egyből földönkívüli létformák üzenetére gondolhatnánk, Patrick Wiggins, a NASA utahi nagykövete szerint sokkal inkább természetes forrásból származhatnak a jelek.

A Salt Lake City-i Asztronómiai Társaság tagja egyszer már épített egy olyan rádióteleszkópot, melynek segítségével detektálni tudták a Jupiterről érkező elektromágneses sugárzást.

A NASA csillagászai azt feltételezik, hogy elektronok helyváltoztatásai állhatnak a jelek mögött, amelyeket a Juno űrszonda öt másodpercen keresztül érzékelt, miközben 50 kilométer per másodperces sebességgel húzott el a bolygó mellett. Wiggins elmondta, a sarki fényhez hasonló jelenség történhetett a Jupiteren is, ezért a magyarázatok közül az idegen civilizációkról szóló hipotéziseket azonnal ki is zárhatjuk.

Az amerikai űrhivatal eredetileg idén tervezte leállítani a Juno-projektet, viszont mivel még rengeteg feladatot el kellene végezni, és a tudósok is szeretnének többet megtudni a Jupiterről és a holdjairól, ezért egészen 2025 szeptemberéig meghosszabbították a misszió időtartamát. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s