h i r d e t é s


A magyar kultúra napja - Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet 2018-ban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar kultúra napja - Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet 2018-ban

2018. január 21. - 14:59

 

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

 

Szatmárcseke, 2018. január 21. Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró (k) átveszi a Kölcsey-emlékplakettet Jánosi Zoltántól, a díjat alapító Kölcsey Társaság elnökétől a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2018. január 21-én. - MTI Fotó: Balázs Attila

Jánosi Zoltán, a díjat alapító Kölcsey Társaság elnöke laudációjában elmondta, míg Bartók Béla a hangversenytermekbe és Kodály Zoltán az iskolákba, addig Szörényi Levente a beat és a rockzene segítségével vezette vissza a népdalt a helyét és a küldetését kereső, de folytonosan torz eszméktől és politikai akaratoktól manipulált ifjúság szívébe.
"Együtteseinek dalaival a kor milliókat megérintő zenei irányzataiban úgy szólaltatta meg a népdal hagyományát, hogy az egyszerre fejezett ki szabadságvágyat, lázadást és hívta fel az ifjúságot az új zenei formákkal új életprogramok keresésére is" - fogalmazott Jánosi Zoltán.
A társaság elnöke a közönség vastapsától kísérve adta át a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet a 72 éves előadóművész számára. (MTI)

Címkék: 

 

h i r d e t é s

betöltés..