h i r d e t é s

A modern és az akadémiai festészet közötti különbséget mutatja be egy kiállítás Kaposváron

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A modern és az akadémiai festészet közötti különbséget mutatja be egy kiállítás Kaposváron

2021. augusztus 13. - 12:20

A modern és az akadémiai festészet közötti éles határvonalat mutatja be Rippl-Rónai és a fiatalok Kőröshegy - Kaposvár, 1908-1909 című kiállítás, amely pénteken nyílik Kaposváron az Együd Árpád Kulturális Központban.

Forrás: Rippl-Rónai Fesztivál

A nagyszabású kiállításon kaposvári és körőshegyi festőművészek mintegy 80 alkotása lesz látható.
    A koncepció szerint két egykori kiállítást rekonstruáltak, amellyel azt a folyamatot szeretnék bemutatni, ahogyan a modern művészet 1908 körül a vidéki Magyarországot is elérte - mondta Géger Melinda, a kiállítás kurátora az MTI-nek, kiemelve, a kiállításban tetten érhető, hogy miként ütközött össze az új modern művészeti nyelvezet a hagyományos, akadémiákon iskolázott képi világgal.
    Kunffy Lajostól - aki a hagyományos irányzatot képviseli -  mintegy tizenöt festményt mutatnak be: portrékat, tájképeket és életképeket. A modernek képviselői közül Rippl-Rónainak "kukoricás" képeiből, aktos kompozícióiból és Piacsek-bácsi sorozatából állítanak ki műveket, Boromissza Tibortól nagybányai képeit, önarckép-sorozatát, Kádár Gézától pedig tájképeket választottak.
     Géger Melinda kifejtette: 1908 nyarán mutatkoztak be Balatonföldváron a kőröshegyi Balatoni Festőkolónia alapítói, Boromisza Tibor, Kádár Géza, Némethy Miklós és Unghváry Sándor progresszív fiatal művészek. Ugyanebben az évben a kaposvári karácsonyi tárlaton Kunffy Lajos akadémista festő nagyméretű alkotásai mellett jelentek meg újító műveikkel, de a kiállítók között szerepelt, egyebek mellett az akkor már sikeres kaposvári Rippl-Rónai József is, aki ugyanúgy a modernitást képviselte. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi tárlaton jól kirajzolódott a modern és a hagyományos művészi nyelvezet közötti éles határvonal.  
    Mint mondta, az egykori kiállításon szereplő képek közül néhány most is látható lesz, de leginkább a művészek 1908 és 1909 körül készült más festményeiből válogattak, köztük több főművet is.  
    A kurátor szerint 1908 fordulópontnak számított a magyar képzőművészetben. Nem sokkal később, 1909-ben alakult meg a Nyolcak művészcsoport, a nagybányai neósok ekkor hagyják el Nagybányát, és Budapestre, Kecskemétre vagy Párizsba mennek. A művészeti fórumokon ekkora forrtak ki az álláspontok a progresszióról, a művészi haladásról, illetve az elavult hagyományos nyelvről. Mint mondta, ez a konfliktus a vidéki fórumokon is megjelent, ami Kaposváron a karácsonyi kiállításon volt leginkább tetten érhető.
    A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Szita Károly polgármester és Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Csiky Gergely Színház igazgatója. A kiállítást Keserü Katalin, művészettörténész nyitja meg. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky